fallback

Цените на жилищата в Китай с най-бавен темп на растеж от 11 месеца

През юли цените са нараснали с 0,2% на месечна база

17:10 | 01.08.11 г.

Жилищни сгради в Китай. Снимка: Ройтерс

Цените на жилищата в Китай през юли са нараснали с най-бавното темпо от 11 месеца насам, след като правителството разшири мерките за ограничаване на риска от балон на пазара, според изследване на интернет портала за недвижими имоти SouFun Holding Ltd, цитирано от Bloomberg.

На месечна база повишението е с 0,2%, което е най-бавният ръст от август миналата година. Цените на жилищата са се увеличили в 66 от 100-те града, които следи компанията, като средните цени в национален мащаб са нараснали до 8874 юана (1378 долара) на кв. м.

Миналия месец кабинетът в Пекин обяви, че ще разшири мерките за ограничаване на жилищните цени, за да обхванат и по-малките градове, след като предприе подобен ход в големите градове като Пекин и Шанхай. Правителството засилва рестрикциите на пазара на имоти в национален мащаб, след като строителните компании обявиха увеличение на продажбите през първото тримесечие, а сделките с жилища нараснаха с 31% през юни, въпреки миналогодишното повишение на първоначалните вноски по някои ипотеки.

"Пазарът на недвижими имоти в Китай постепенно се охлажда, но това все още не е очевидно", твърди Питър Бай Хунуей, анализатор от China International Capital Corp, най-голямата инвестиционна банка в страната. "Въпрос на време е. При високата инфлация и инвестиции едва ли цените на жилищата скоро ще паднат", допълва той.

През юли цените на жилищата са се покачили с 6,8% на годишна база. Най-голямо е увеличението в централния град Ичан - с 1,9% спрямо юни, а най-значимият спад е в източния град Суциен - с 2%. Цените в Шанхай са нараснали с 0,4%, а в Пекин - с 0,1% спрямо юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 01.08.11 г.
fallback