fallback

Исковете за възбрана на имоти са намалели в 84% от най-големите щатски градове

За спада допринасят забавената обработка на документи и огромния брой иззети имоти

18:10 | 28.07.11 г.

Исковете за възбрана върху имоти са намалели в 84% от най-големите американски градове през първата половина на годината поради забавената обработка на документи и огромния брой иззети имоти, сочат данни на RealtyTrac Inc.

Известията за просрочие на ипотеки, насрочени търгове и принудително отнемане на жилища са намалели в 178 от 211-те най-големи градски района в страната, сочи доклад на базираната в Калифорния компания за обработка на данни, цитиран от Bloomberg.

Новината за спада на исковете за възбрана дойде на фона на прокурорско разследване на т. нар. "механично разписване" - практика на кредиторите и компаниите за финансови услуги да придвижват документи, без да проверяват достоверността им. RealtyTrac очаква около 2 млн. иска за възбрана до края на тази година в сравнение с прогноза от януари, когато се очакваше броят им да достигне 3,2 млн.

"Процесът на разглеждане на възбраните все още е запушен на много местни пазари в цялата страна - понякога причината са натрупаните вече иззети имоти, които не се продават бързо, а друг път става въпрос за планина от неправилно попълнени искове, които блокират потока от нови искове; много често причината е комплексна", твърди главният изпълнителен директор на RealtyTrac Джеймс Сакасио.

15 от 20-те района с най-висок дял на домакинствата, чиито имоти са под възбрана, за първата половина от годината са в Калифорния, Невада и Аризона. Във Флорида има само един такъв район спрямо 9 преди година.

Най-висок е делът на възбраните в Лас Вегас. Едно от всеки 19 домакинства е получило известие, което е почти шест пъти повече от средните стойности за страната. Финикс е на второ място, а Модесто, Стоктън и Ривърсайд в Калифорния заемат от трето до пето място. Сиатъл е единственият град сред водещите 20 по население с повишение на исковете - те са нараснали с 9,8% спрямо първата половина на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 20.08.22 г.
fallback