fallback

Фед не очаква възстановяване на жилищното строителство в САЩ преди 2014 година

Негативните последици от кризата на жилищния пазар ще продължат с години, сочи проучване

07:48 | 27.07.11 г.

Жилищното строителство в САЩ едва ли ще се възстанови до нормалните равнища преди 2014 г. и при това единствено, ако цените на пазара отново тръгнат нагоре, а лошите кредити спаднат рязко, сочи проучване на Федералния резерв в Сан Франциско, цитирано от Ройтерс.

Слабият жилищен пазар тежи на американската икономика, която губи почва под тежестта на безработица от 9,2% и все по-ниското потребителско доверие.

Очаква се данните този петък да покажат, че икономиката на САЩ е нараснала с 1,8% през периода април-юни, което е под 1,9% през първото тримесечие.

Изследване на Уилям Хедбърг, изследовател от Федералния резерв в Сан Франциско, и Джон Крейнър, старши икономист, показва, че негативните последици от кризата на жилищния пазар ще продължат с години.

"Анализът ни показва, че дори и един необичайно силен период на реално повишаване на жилищните цени не би могъл сам по себе си да повиши дългосрочните средни нива на новото строителство", твърдят икономистите. "Нужно е и значително облекчаване на негативния ефект върху сектора, произхождащ от натрупания запас от принудително отнети жилища", допълват те.

Тези отнемания на жилища от собственици, които не могат да покриват ипотеките си, ще трябва да намаляват с по 50 хил. на тримесечие през 2012 г., а цените на жилищата ще трябва да спрат да вървят надолу до 2013 г., за да може да започне повишение, което да доведе до увеличение на новозапочнатите проекти до нивата отпреди 2004 г., твърдят анализаторите.

Според тях подобен сценарий е оптимистичен, защото запасът от принудително отнети жилища все още продължава да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 21.08.22 г.
fallback