fallback

Проект за спортен комплекс за 158 млн. евро представиха в Пловдив испански архитекти

Идеята на АБ „Грас” за комбинация на стадион и мол предизвика бурни реакции на съветници и спортисти

17:44 | 26.07.11 г. 5

Габриел Серда (вляво) и Христо Стоичков по време на презентацията. Снимка: Investor.bg

Представители на испанското архитектурно бюро (АБ) „Грас” представиха днес в Пловдив идейния си проект за изграждане на спортен комплекс с футболен стадион и търговски център към него в града. Инвестицията е на стойност 158 млн. евро, като се предвижда новото съоръжение да бъде изградено на мястото на сега съществуващия стадион „Пловдив”, който е в окаяно състояние, без акт 16 и поради тази причина – забранен за използване.

Екипи на „Грас” са проектирали 58 стадиона в цял свят. Тяхно е и прочутото „Гнездо”, изградено за Олимпийските игри в Китай.

И този път както преди около месец, когато с идеята за изграждане на нов стадион Христо Стоичков събра в Пловдив премиера Бойко Борисов и трима негови министри, в основата на днешното събитие беше легендарният футболист.

Фасадата на бъдещото спортно съоръжение е модернистична и изящна и напомня повече на аеропорт, отколкото за типичен стадион. Испанските архитекти предвиждат изграждането на игрище, предназначено само за футболни срещи с 25 хил. седящи места. Генералният мениджър на АБ „Грас” Габриел Серда поясни, че такава е съвременната световна практика при изграждането на стадиони с такова предназначение. „Зрителите, заяви той, искат буквално да висят над футболистите и по този начин да „участват” във футболните двубои”.  Поради тази причина лекоатлетическата писта е извадена извън игрището и тя ще си има свои трибуни с 8-9 хиляди места.

Идейният проект предвижда също така изграждането на басейн с площ 4500 кв. метра, 21 тенискорта, единият от които покрит, мол с площ 95 хил. кв. метра, паркинг с 3200 места, както и жилищна и офисна част от 40 хил. кв. метра.

На презентацията присъстваха спортни легенди от близкото минало и треньори, както и общински съветници. Критика към проекта отправи общинският съветник и зам.-председател на ОбС Георги Колев. Той заяви, че този проект не е добър за Пловдив и спорта. Според него това е проект за мол, а не за стадион, още повече на 500 метра от терена има действащ мол. А така позициониран, проектът засяга пет различни имота, единият от който е на Университета за хранителни технологии. И припомни, че преди време стадион „Пловдив” е бил даден на концесия.

„В продължение на 20 години тук не е забит и един пирон”, контрира Стоичков. “Преди години със Стефка Костадинова, Христо Марков и други поискахме да го направим – не ни дадоха. Дадоха го на концесия и стадионът продължава да се руши”, коментира Камата. Подкрепа Стоичков получи и от бившия кмет на Пловдив Спас Гърневски, който припомни, че за всичките години на прехода градът не е виждал инвестиция в такъв размер. Повечето от присъствалите на срещата поддържаха именно тази позиция.

Стана ясно обаче, че има и други притеснени от проекта – лекоатлетите в лицето на европейската шампионка Лиляна Томова, ръководители на силни тенис клубове, създали спортисти като Цветана Пиронкова.

Своите опасения сподели и кметът на Пловдив Славчо Атанасов. „Ако се стигне до решение след приключване на експертизата съществуващият стадион да се разруши, вместо да се ремонтира – кой ще поеме разходите за разрушаването? За това ще отидат милиони, а общината няма от къде да ги вземе”, заяви кметът, като добави, че за него капацитет от 25 хил. седящи места е твърде малък. Стоичков веднага отговори, че ако не се намерят пари за събарянето, той лично ще го направи.

Още по-големи бяха страховете на председателя на ОбС Илко Илиев, който припомни как в този красив район от пропаднало публично-частно партньорство Увеселителен парк Община Пловдив изгуби 140 дка. Реализацията на този проект също се предвижда да стане чрез публично-частно партньорство. „ Няма ли опасност, както е станало в Солун, да бутнем стария стадион, но нов да не бъде построен?”, попита той испанците.

Габриел Серда успокои страстите с отговора си, че проектът им е отворен и в него могат да се нанесат много корекции. Капацитетът на стадиона може без никакъв проблем да се вдигне до 40 хил. седящи места. Събарянето на стария стадион ще е за сметка на инвеститора. Ще има банкова гаранция за завършване на проекта. „След като получим всички необходими разрешения, обектът може да бъде изграден за 2-2,5 години”, заяви управителят на испанското архитектурно бюро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
fallback