fallback

Британските жилища продължиха да поевтиняват през юли

Средната цена на жилищен имот на Острова е паднала с 0,1% спрямо юни и с 3,9% на годишна база

11:34 | 25.07.11 г.

Цените на британските жилища се понижиха за трети пореден месец през юли и вероятно ще продължат „низходящата си тенденция“, прогнозират от компанията за проучвания на сектора на имотите Hometrack Ltd., цитирани от Bloomberg.

Средната цена на жилищен имот на Острова е паднала с 0,1% спрямо юни и с 3,9% на годишна база, сочат данните.

В Лондон цените са се повишили с 0,3% в рамките на месеца. В отделен доклад от оператора на най-големия британски сайт за имоти Rightmove Plc отчетоха, че все по-голям дял от потребителите очакват цените да се стабилизират през следващите 12 месеца.

Жилищните цени в страната отбелязаха спад тази година заради слабото търсене, което принуди продавачите да свалят цените, посочват от Hometrack. Въпреки че пазарът вече е в „широко равновесие“ и основният лихвен процент на Английската централна банка остава на рекордно ниското си ниво, цените ще останат под натиск, смятат от компанията.

„След близо четири години на спад жилищният пазар дава признаци на приспособяване към среда с нисък оборот“, коментира Ричард Донъл, директор проучвания в Hometrack. „Въпреки общото подобрение на баланса между предлагане и търсене цените остават в низходяща тенденция и вероятно ще паднат още в идните месеци.”

Проучването на Hometrack разкрива, че продавачите приемат средно намаление от 7% на офертните цени на имотите им.

Средният период, за който се продава едно жилище, се е свил до 9,4 седмици от 9,7 седмици. В Лондон средният срок е 5,7 седмици.

Според проучването на Rightmove 41,1% от потребителите очакват жилищните цени да бъдат приблизително същите след една година. Този дял година по-рано е бил 34%. Общо 26,2% от хората прогнозират по-високи цени след година, а 26,9 - по-ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 25.07.11 г.
fallback