fallback

Инвестициите в бизнес имоти в Европа с 14% ръст за тримесечието

Пазарът в ЦИЕ отчита спад в сравнение с върха, който достигна през първото тримесечие

17:20 | 22.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Офис сграда в Париж. Снимка: DTZ

Инвестициите в бизнес имоти в Европа достигнаха 25,4 млрд. евро през второто тримесечие на 2011 г., което е ръст от 14% в сравнение с обема от 22,4 млрд. евро, отчетен за първото, сочат данните на консултантската компания DTZ.

Средният тримесечен обем на сделките за последните четири тримесечия бе 27,1 млрд. евро в сравнение с 20,7 млрд. евро за същия период година по-рано.

Това е седмото поредно тримесечие на ръст в инвестиционния обем.

Сред най-големите европейски пазари Великобритания, Франция и Германия отчетоха общ ръст в обема от 14%, воден от повишение от 33% в инвестициите във Франция. Въпреки това активността на тези три пазара остава под петгодишното средно ниво.

За разлика от върха, който достигнаха през първото тримесечие, инвестициите на пазарите в Централна и Източна Европа се забавиха с 400 млн. евро през второто в сравнение с 1,3 млрд. евро през първото.

Значителни ръстове продължиха да отчитат скандинавските пазари с повишение от 79% на тримесечна база до 4,6 млрд. евро.

Според доклада делът на международните инвеститори, който беше 29% от общия обем, се е понижил до най-ниската си точка от 2002 г.

За разлика от тях местните инвеститори на съответните пазари са увеличили обема на сделките с 28% до 17,9 млрд. евро. Почти двойно се е увеличила и активността от страна на глобалните инвеститори до 1,4 млрд. евро.

Офис пазарът представляваше най-големият дял от активността с 9,8 млрд. евро инвестирани в сегмента, или 39% от общия обем. Активността в търговския сегмент също бе висока при обем от 9 млрд. евро. Значителен спад отчете индустриалният сегмент, понижавайки се с 45% до 1,7 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:30 | 30.08.22 г.
fallback