fallback

Moody’s: Още е рано за дъно на пазара на бизнес имоти в САЩ

Цените на бизнес имотите в САЩ се повишиха с над 6% през май - първият ръст за шест месеца

15:51 | 21.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Офис сграда в Солт Лейк Сити. Снимка: CBRE

Все още е рано да се говори за дъно на пазара на бизнес имоти в САЩ, казва, цитиран от FT, Тад Филип, директор Проучвания Бизнес имоти в Moody’s и автор на нов доклад на компанията за пазара в САЩ.

Той очаква противовесните сили в сектора да продължат да се борят и през следващите няколко години.

Филип казва, че фундаментът на пазара на имоти изглежда доста стабилен, особено по отношение на повишаващите се наеми. Неговите притеснения обаче са свързани с евентуален ръст на държавните ценни книжа в САЩ, който би подкопал „премията“, която инвеститорите очакват от имотите, което би понижило интереса към тях.

Той обяснява, че цените на повечето видове имоти в САЩ през последните месеци се повишават. Наред с това базата от инвеститори, които се насочват към тях, също се разширява.

Друг фактор е делът на продажбите на проблемни активи в общия брой от сделки с имоти, който през май се е понижил за втори пореден месец.

Индексът на цените на бизнес имотите на Moody’s за май отчете първия си ръст за последните шест месеца, след като нивата се повишиха с 6,3% в сравнение с април.

Въпреки това цените са все още далече от нивата от периода преди кризата.

Цените за май са с 11% по-ниски от тези година по-рано и с 46% под своя връх от октомври 2007 г., сочат данни от доклада, цитирани от финансовия блог Calculated Risk.

Редица сделки, сключени през май, за последно са били обект на покупко-продажба през 2009 г., когато пазарът се приближаваше до дъното, и впоследствие се изтъргуваха със значителна възвръщаемост, коментира Филип.

През април индексът на компанията се бе понижил до рекордно ниски нива, тъй като продажбите на проблемни активи подкопаха стойностите на имотите, пише Bloomberg. През май обаче именно сделките с проблемни активи допринесоха за възстановяването на цените.

Сделките с проблемни активи отчетоха ценови ръст от 4,8% през май. С дял от 27% от общия обем на повторни продажби на имоти, те от пречка се превърнаха в принос за ценовото възстановяване, се казва в доклада.

Ръст сочат и данните на CoStar Group Inc. за май. Стойностите на бизнес имотите с инвестиционен клас в САЩ се повишиха с 4,4% в сравнение с предходния месец и с 5% на годишна база, се казва в доклад на компанията, цитиран от Bloomberg. Цените са с 35% по-ниски в сравнение с пика от август 2007 г.

За разлика от Moody’s данните на CoStar включват и сделки с обем по-малък от 2,5 млн. долара.

От FT предупреждават този едномесечен ръст да не се възприема прекалено оптимистично, тъй като индексът може да има прекалено волатилен характер поради големия дял проблемни активи.

Данните за май може да са индикатор за възстановяване, но може да представляват и просто корекция на фона на миналогодишния спад, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:39 | 10.09.22 г.
fallback