fallback

Инвестициите в имоти в ЦИЕ нараснаха до 5,3 млрд. евро през полугодието

Размерът на инвестициите в региона от началото на годината е почти равен на общия обем на инвестициите за 2010 г., когато те бяха 5,6 млрд. евро

17:28 | 20.07.11 г.

Оборотът при инвестициите в недвижими имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е достигнал 5,3 млрд. евро през първата половина на 2011 г., сочат последните данни на CB Richard Ellis (CBRE), цитирани от PropertyEU. Размерът им от началото на годината е почти равен на общия обем на инвестициите за 2010 г., когато те бяха 5,6 млрд. евро. Според компанията данните са доказателство за продължаващия ръст при първокласните имоти.

Патрик О'Горман, директор на отдела за капиталови пазари в ЦИЕ на CBRE, обяснява, че възстановяването на ликвидността на пазара на инвестиции в недвижими имоти в региона варира по места. "Особено във Варшава и Москва, но също и в Чехия, бяха сключени някои големи сделки", казва той и допълва, че "нивото на дейност, което отбелязваме в момента, е близо до това през първата половина на 2006 г. и първата половина на 2008 г. и остава около 30-35% под пика, достигнат в периода между второто полугодие на 2006 г. и второто полугодие на 2007 г.".

Йос Тромп, който оглавява отдела за проучване и консултации в ЦИЕ на CBRE, отбелязва, че инвеститорите остават предпазливи при покупките във второстепенни локации, където имотите все още се търгуват трудно. "Преди тази “второстепенна” част от пазара да се раздвижи, не можем да говорим за широкомащабно възстановяване", твърди той.

Общият оборот на инвестициите в имоти в Европа през второто тримесечие възлиза на 25,7 млрд. евро. Той е с 12% под 28,4-те млрд. евро, регистрирани през първото тримесечие, и с 3% по-малък от същия период на миналата година, сочат данните на CBRE, цитирани от Inside Ireland.

Основната причина за спада през тримесечието е по-слабата активност на пазара във Великобритания, където оборотът е паднал с почти 40% спрямо първото тримесечие - от 11,4 млрд. евро до 6,8 млрд. евро. На годишна база понижението в Обединеното кралство е с 34%. Забавяне се наблюдава и в Италия и Испания на фона на нарастващите опасения за публичните дефицити и въздействието на строгите мерки за икономии върху икономическия растеж.

Най-силен е ръстът на инвестициите в имоти в по-здравите икономики като Скандинавските страни, особено във Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 22.08.22 г.
fallback