fallback

Цените на новите жилища в Шанхай и Пекин ускориха ръста си през юни

Ограничителните мерки на властите просто имат ограничен ефект върху контрола на цените на жилищата, коментира анализатор

12:32 | 18.07.11 г.

Жилищни сгради в Шанхай. Снимка: Ройтерс

Цените на новите жилища в 67 града в Китай са нараснали през юни, като за първи път от налагането на правителствените мерки за охлаждане на пазара темпото на растеж в Пекин и Шанхай се е ускорило.

В Пекин цените на новото строителство са се покачили с 2,2% през миналия месец на годишна база спрямо 2,1% през май. В Шанхай растежът също е с 2,2% в сравнение с 1,4% през предходния месец, сочат публикувани днес статистически данни, цитирани от Bloomberg.

Миналата седмица китайското правителство обяви, че ще разшири обсега на мерките за ограничаване на ръста на цените и в малките градове, след като мярката бе наложена в мегаполиси като Пекин и Шанхай. Кабинетът реши да засили ограниченията, след като строителните компании обявиха увеличение на сделките с жилища през първото полугодие с 31% въпреки повишението на първоначалните вноски по ипотечни кредити, въведено по-рано тази година.

"В момента лихвите в Китай не са благоприятни, а инфлацията е висока, така че не е изненадващо, че хората се завръщат към по-високодоходни активи като недвижимите имоти", твърди Лиу Лиган, икономист от Australia & New Zealand Banking Group Ltd., който работи в Хонконг. Ограничителните мерки за жилищата "просто имат ограничен ефект върху контрола на цените на жилищата", допълва той.

Инфлацията в Китай през юни достигна тригодишен максимум от 6,4%. От началото на тази година тя всеки месец надхвърля наложения от правителството таван от 4%.

Цените на съществуващите жилища в Пекин също отбелязаха повишение с 1,4% през юни на годишна база, а в Шанхай скокът им е с 2,4%.

"Данните показват защо правителството планира да разшири обсега на ограниченията на пазара на недвижими имоти," коментира Дариус Ковалчик от Credit Agricol CIB в Хонконг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:11 | 29.08.22 г.
fallback