fallback

Старият Несебър ще получи статут на квартал на морския град

Вместо исканата автономия, жителите ще получат план за опазване на архитектурния резерват, е решено на извънредна среща днес при премиера Бойко Борисов

15:55 | 13.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Кметът на Несебър Николай Димитров ще предложи на местния общински съвет Старият град да придобие статут на квартал на града. Той се е срещнал днес с премиера Бойко Борисов и министрите Вежди Рашидов, Росен Плевнелиев и Трайчо Трайков, съобщи правителствената пресслужба.

Преди дни медиите съобщиха, че местни жители поискали от премиера Бойко Борисов Старият Несебър да получи автономия и да се отдели като самостоятелна административна единица, тъй като вместо управление, в града имало анархия. Оказа се, че част от жителите на Стария град са недоволни от десетките сергии и незаконните етажи на къщи, които развалят автентичния вид на мястото.

Днес участниците в срещата с премиера са решили още в новия квартал да се създадат служби на общинската администрация за улеснение на населението. С приемането на бюджета на общината за 2012 г. ще бъде предложено специален отдел да отговаря за Стария град.

Участниците в работната група към Министерството на културата, която в момента изготвя План за опазване и управление на Стария Несебър, ще бъдат командировани в града, за да работят по-бързо.

По настояване на министър-председателя срокът за неговото изготвяне се намалява и той трябва да бъде готов до края на септември тази година, а не през ноември, както се предвиждаше първоначално. Планът ще бъде използван при изготвянето на подробен устройствен план на общината, с какъвто в момента тя не разполага.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 12.09.22 г.
fallback