IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери: 5,7% спад в цените на жилищата в София за полугодието

Средната цена в столицата е паднала до 707 евро на кв. м; спадът в някои квартали надхвърля 19%

15:45 | 12.07.11 г. 36
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Жилищните цени в София са се понижили с 5,73% през първото шестмесечие на 2011 г. спрямо второто полугодие на миналата година, сочат данни на Адрес Недвижими имоти.

Така средните продажни цени са достигнали средно 707,41 евро на кв. м. Смесена картина се наблюдава за отделните квартали на столицата.

Повечето региони, включени в справката на компанията, отчитат спад, който е най-значителен в Дианабад от 19,2%, следван от цените на имотите в центъра, които са паднали с близо 11% и тези в Надежда с понижение от 8,6%.

На фона на тези спадове поскъпване отчитат жилищата в Дружба – с 8,6%, като по-малки ръстове са отбелязали и Младост и Хаджи Димитър.

Сред по-големите градове цените в Пловдив отчитат ръст от 7,57% за първите шест месеца спрямо вторите на 2010 г. до средно 591 евро на кв. м. Още по-значително е повишението в Бургас – 19,5% до 608 евро на кв. м. Жилищата във Варна поевтиняват с 4,66% за периода до 677 евро на кв. м.

От компанията регистрират значителен ръст в броя на сделките с имоти през първото полугодие.

Сред столичните квартали Люлин, Младост и Надежда привличат най-голям интерес, съответно с 14%, 9,6% и 6,7% от сделките. Те са следвани от центъра, Витоша и Манастирски ливади.

На въпрос на журналисти от компанията отговориха, че Люлин съчетава нормална цена, качество и достъп на имотите, с което привлича най-голям интерес.

По думите на Калоян Богданов, маркетинг мениджър на компанията, метрото също продължава да привлича интереса на купувачите. Наред с жилищни имоти някои от тях купуват и търговски имоти, разчитайки, че увеличеният пътникопоток след старта на новия лъч ще осигури достатъчно продажби.

Параметри на пазара

Основният мотив за покупка на имот остава здоволяване на основни жилищни нужди, какъвто е бил при над 68% от купувачите през периода. Около 45% от тях са купувачи на първи имот.

Нуждата от по-голям апартамент е била водеща причина при 10,5% от купувачите. Значително по-нисък е делът на хората, които купуват за инвестиция, „тъй като все още са на кантар нещата кое е по-изгодно – дали да си държат парите на депозит или да купят“, казват от компанията.

Общо 9% от продавачите са успявали да сключат сделка за по-малко от седмица.

Продължава да доминира търсенето в сегмента до 50 хил. евро, като вече не са екзотика и сделки за над 100 хил. евро. Последните са били предимно имоти в южните райони на столицата, уточняват от компанията.

Над 27% от продавачите са имали имот, който не използват, което е било основната причина да прибегнат до продажба. Над 24% от продавачите пък са имали спешна нужда от пари и други 6% не са имали възможност да обслужват кредита си. Около 13% от собствениците са решили да излизат от инвестиция.

В 37% от сделките купувачите са могли да постигнат отстъпка от между 2 хил и 5 хил. евро от цената на имота. Отстъпката е била над 5 хил. евро при 15% от случаите, а при 22% от тях е била под 2 хил. евро.

Наеми

Наемният пазар също се развива динамично. Над 42% от сделките за сключване на наем са ставали с отстъпка до 50 евро от наема, а в 44% от тях няма отстъпка.

Пазарът на наеми е подвластен на продължаващата релокация от по-некачествени имоти към по-централни и качествени имоти, без сериозни движения в цените.

Основната причина, поради която хората решават да отдадат имота си, е, че жилището по някаква причина е останало свободно – това са 37% от наемодателите. Около 25% пък са онези, които са го закупили с инвестиционна цел.

Над 70% от наемателите наемат за собствено ползване. Това са най-често млади хора от провинцията, които идват да учат или работят в София и се нуждаят от жилище, но нямат финансова възможност за купуване.

Увеличават се случаите на некоректни наематели, които не плащат редовно наемите си. Това е накарало все повече наемодатели да правят подробни проверки – дори и за редовността на вноските за здравно и социално осигуряване.

Предпочитат се наематели от сфери, които не са засегнати в кризата, които наемат дори на по-ниски цени, но за сметка на това са сериозни, казват от компанията.

В скоро време може да се появят и нови отстъпки за наематели, при които се предлагат допълнително понижение на наема при редовно плащане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
srs, много си прав - Банките НЕ движат пазара !!!Ако можеха да го движат, то нямаше да е в посока на долу (както се движи в момента!), защото сега Банките трябва да заделят солени провизии в БНБ, вместо да си погасяват кредитите с продажба ;-)) Това определено НЕ е в полза на Банките!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
за Г-н Пазар и процентното съотношение - данните ти ги дадох в пост 14 , но не ти казах друго , сега ме подсещаш!БНБ ги задължава да продават след една година отнети имоти , но НЕ им забранява преди това да ги прехвърлят на "свързани лица " като обезпечение по "някакви уж кредити" , цесии .....врътки има бол.и фактът, че в София са само 120 апартамента не доказва твоята теза а ....нечия друга теза---------ПП: махнах си аватара да не те дразни , защото и без друго те чакат лоши емоции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Бате, не искам да те обидя, ама изобщо не си прав !! :-))Вече на няколко пъти, в няколко различни сайта, съм правил подробна калкулация за това кое е по-изгодно:1. Да си купиш нещо с кредит ?2. Да живееш под наем ?Вече ми писна да обяснявам...Само един джокер ти давам:Когато плащаш месечната вноска по кредита колко пари отиват за лихва ? ;-)) Питам, защото това си е чист РАЗХОД !!! Направи си една справка в някой погасителен план на приятел, който има кредит :-)) хехеСлед това ... такси и комисиони по кредита (бая солено!!!), ипотека (скъпо!!!), обзавеждане и ремонти на апартамента, данъци, топломери и т.н. съпътстващи собственика подробности...ПИТАМ: защо да си купувам апартамент, след като получавам обзаведен апартамент за 300-400 лева на месец ?? ;-))Само ще отбележа, че ако лихвите по кредитите паднат нещата може и да се обърнат, но трябва да се гледа и другия ключов компонент - съотношението цена-наем !!!С две думи, всеки да си смята и да си преценява :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 12 години
когато алчният хазяин - прочел СЪЩО тази публикация ти вдигне наема.........терминология от сорта "манипулации , шарани , свръхпредлагане и пр" ще ти осигурят спокойствието на хотел " горска поляна" - аз знам БГ психиката - та е движеща в случая и посоката е срещу теб ..........както казват мъдреците:насилието ражда насилие , т.е. Ако вие насилвате Банките и чакате - те ще ви изнасилят да Купувате - прави се с много пари и с ХАЗЯИ-защото и те като вас са предсказуеми ! ! !-----------Г-Н Пазар се движи от психолози - защото познават нагласите на участниците а не от икономисти - има кой да печели , въпр.е да се "обезпечи " Г-Н Пазар с губещи за да има Джакпот!времето на оптимистичните покупки мина през 2008 - сега идва време на насилствените покупки - обясних ти как става далаверата - , повече няма да те репликирам , сори за лошите новини , но Г-н Пазар...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 0
srs
преди 12 години
Защо всички забравят за "господин Пазар". Те банките, ако можеха да се борят с него нямаше да има тригодишен спад и то не само в БГ. След сринатото доверие в банките няма как ТЕ да движат пазара.Виж с манипулациите си ще хванат някой и друг шаран и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 12 години
приятелю не се хващай като ....за сламка !хич не му е нервен аватара - нервите са на друго място , ВЕЧЕ са в други глави !за инвестиции , в т.ч. и имоти говорят САМО две категории:заинтересовани и ...........досещаш ли се ?????ако не си заинтересован , значи ли че си от лошия матРиял ;)на Пазара е като в БКП - няма въздържали се , още по-малко филантроп/хуманисти - за какъвто се броиш ;)данни има вече достатъчно , но горчилката ви е все още малко-за това се дърпате , но времето е срещу вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 12 години
ЦИТАТ:Хора, още сме далеч от момента, когато ще видим дъното на този пазар !!-----------ако три год не са ти достатъчни да "видиш"" дъно - едва ли ще го видиш !--------дъното е ТУК :http://***.sales.bcpea.org/?q=properties---------тази публикация цели И нещо друго, освен да ви информира да купувате:тя е СИГНАЛ към ХАЗЯИТЕ да вдигат наемите - тогава ще си зададеш Други въпроси , чиито обективни отговори хич няма да ти харесат !срещу вас има БАНКИ с около 12 МЛРД Евро раздадени кредити , от които само Жилищните са около 6.8 МЛРД !Въпросът е друг: дали ТЕ ще те чакат да "установиш" твоето дъно !всичко е въртележка :1-купуваш твое жилище и изплащаш ипотека на банката - но жилището ще стане ТВОЕ2-живееш под наем , с който хазяина изплаща ипотека - но тогава след 5 , 10 , 15 год ТОЙ ще е изплатил а ТИ ще си??????смятай за приоритетен интереса на Банките - ти си прашинка в морето
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 0
srs
преди 12 години
На теб, даже аватара ти е нервен. Никъде не съм писал че съм купувач (както ти се иска), просто следя нещата. Виж обаче ти ми приличаш на продавач или АНИ или...Такива приказки ЕЖК как ръста започва,ги слушам от две години и все "първия шаран печели". Просто се включих, за да може хорицата които са решили да купуват сега , да разберат че има и други гледни точки за състоянието на пазара. А за доверието в банките(защото според теб банките казали...) няма смисъл да коментирам. Изгорели колкото искаш. Сори за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 12 години
Браво, Dimi_Dukov_1 - аз съм точно като теб, само дето спестяванията ми са по-малки :-(( На тези цени и аз няма да купя нищо!!Другото важно нещо са цените на кредитите, защото не само цената на имота е важна!!! Именно тези две цени трябва да паднат, за да се раздвижи пазара.За съжаление бума подведе много хора, които сега *** рани - те взеха хипер скъпи имоти със супер скъпи кредити!!!Още нещо, което някои не отчитат - лошите кредити!!!Ако някой следи нещата там ще знае, че тепърва на пазара ще излезе голямо предлагане на имоти, а всеки икономист знае, че има ли голямо предлагане цените падат!!!Хора, още сме далеч от момента, когато ще видим дъното на този пазар !!!Не е препоръка за търговия :-)) хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 12 години
;);)ти си знаеш кой и защо е нервен ;) аз нямам никаква причина да съм нервен;) - просто ви свалям голите факти - първите винаги печелят !провери заветните бройки ТУК http://***.sales.bcpea.org/?q=propertiesи не се безпокой ;) - не си само ти , много сте , но ще има за всички аз не контактувам с банки (каруцар съм) но слушам редовно радио ТКЗС (така казват заинтересованите страни) и радио ЕЖК (една жена казала)новините по тези радиа са най-обективни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още