fallback

Съдът е на път да върне на Георги Гергов контрола върху Пловдивския панаир

Апелативният съд в Пловдив отмени решението на Окръжния съд, с което мажоритарната собственост върху "Международен панаир - Пловдив" е върната на държавата

16:50 | 11.07.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Апелативният съд в Пловдив е отменил решението на Окръжния съд от януари тази година, с което мажоритарната собственост върху Международния панаир беше върната на държавата. Това съобщиха от пресцентъра на съда, предаде БТА.

До решението на апелативните магистрати се стигна, след като собственикът на фирма „Пълдин туринвест“ - Георги Гергов, който преди четири години придоби мажоритарния дял от панаира, обжалва решението на Окръжния съд.

Според Апелативния съд в Пловдив, двете увеличения на капитала на панаира, с които "Пълдин Туринвест" е станал собственик на над 50 процента от капитала на дружеството, са законни.

През миналата година Министерството на икономиката, енергетиката и туризма заведе дело за възстановяването на държавната собственост в дружеството. Тогава министър Трайчо Трайков обясни, че има юридически основания държавата да докаже, че има „сериозни съмнения“ за неправомерността на начина, по който е станало увеличението на капитала.

Към април миналата година делът на държавата в „Международен панаир Пловдив“ ЕАД беше 49,63%. "Пълдин Туринвест" АД на пловдивския бизнесмен Георги Гергов беше с 50,36%, а 0,01% се държаха от частни лица.

Със свое решение от януари 2011 г. Окръжният съд в Пловдив обяви за нищожни увеличенията на капитала на „Международен панаир Пловдив” АД от 2006 г. и 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял в дружеството. Така държавата си върна - както се оказа временно - контрола над Пловдивския панаир с дял от почти 97%.

Днешното решение на Апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд (ВКС). В отговор на въпрос на Investor.bg от икономическото министерство коментираха само, че "юристите на ведомството проучват в момента мотивите на съда, с цел по-нататъшни правни действия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
fallback