fallback

Стабилната доходност от бизнес имоти по света връща инвеститорите в сектора

Повишеният интерес към някои видове първокласни активи доведе до свиване на доходността от тях до нива, близки до тези от годините на бума

13:32 | 11.07.11 г.
Автор - снимка
Създател

Бизнес сграда в Лондон. Снимка: sxc.hu

Възстановяването на бизнес имотите на много от развитите пазари по света провокира възвръщане на инвестиционния интерес към този клас активи сред водещите институционални инвеститори, пише FT.

По-специално, инвеститорите посочват първокласните активи като предлагащи убежище на иначе несигурния пазар.

Имотите продължават да имат най-голям дял сред капиталите, инвестирани в алтернативни активи от страна на пенсионните фондове, с около 55% от общия обем, сочи информация на международната консултантска компания Towers Watson. Този дял се е увеличил за сметка на други видове активи през 2010 г.

Завръщането на институционалния капитал бележи внезапна повратна точка в сравнение с предишните години, когато крахът на пазара застави много пенсионни инвеститори да бягат от фондовете за имоти с надеждата да ограничат загубите си.

Много от тях не успяха да избягат навреме, което доведе до значителни загуби.

Въпреки това глобалният пазар на имоти се възстанови доста бързо от най-ниската си точка в средата на 2009 г. Притокът на капитал към имотите този път е значително по-фокусиран в сравнение с предишния бум на пазара, като по-голямата част от капитала е насочена към ключовите градове в Европа, САЩ и Азия и то само към имотите с по-високо качество.

По думите на Дъглас Крошо, старши инвестиционен консултант в Towers Watson, инвестиционните мениджъри, които са успели да постигнат повишения на стойностите на активите си, са били именно тези, които вече са инвестирали в тези въпросни локации.

Такива активи се смятат за „атрактивно дефанзивни“ в дадени периоди, предвид сравнително по-дългосрочните договори за наем, по-стабилни наематели, предлагащи доходност с характеристики, близки до тези на корпоративните облигации.

Имотите се превърнаха в по-популярна инвестиция за пенсионните фондове и поради страховете за евентуален ръст в инфлацията. Много мениджъри гледат на имотите като на частичен щит към растящите цени.

Споед Крошо инвеститорите разпределят капиталите си в различни локации, за да си осигурят диверсификация. Инвестициите в Азия са се удвоили през 2010 г., което е отражението на стремежа към диверсификация на развиващите се пазари.

Първите инвеститори успяха да купят на атрактивни цени, но огромната маса капитали, насочени към ограничени активи с най-високо качество доведе до бързо ценово повишение в много от най-големите локации.

Лондон бе един от най-големите притегателни центрове за редица глобални инвеститори от Европа, САЩ, както и нови играчи от Азия, включително вълна от пенсионни и инвестиционни фондове от страни като Малайзия и Корея.

Това доведе до свиване на доходността на някои активи в Ситито и Уест Енд до нива, сходни с тези по време на бума от 2007 г.

Подобен интерес към първокласните имоти има и към градове като Париж, Франкфурт, Ню Йорк и Вашингтон, въпреки че този интерес често е за сметка на общия национален пазар, който остава в сянка с малко инвестиционен интерес и вълна от потенциални кредитни проблеми, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:29 | 31.08.22 г.
fallback