fallback

Нови имоти продължават да заливат Дубай

Наемите на апартаменти в Абу Даби са паднали с 9% през второто тримесечие, като предлагането продължава да изпреварва търсенето

13:41 | 06.07.11 г.

Дубай. Снимка: sxc.hu

Свръхпредлагането продължава да се отразява негативно на пазара на имоти в Обединените арабски емирства. До края на тази година в Дубай се очаква да бъдат пуснати 18 хил. нови жилища, а наемите в Абу Даби бележат 9% спад през второто тримесечие, сочат доклади, цитирани от Ройтерс.

Близо 2000 жилища са били завършени в Дубай през второто тримесечие на годината, а други 18 хил. ще бъдат готови до края на четвъртото тримесечие, сочи доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle. Според документа общата наличност на жилища в емирството ще достигне около 322 хил. броя. В същото време офис инвентарът ще нарасне с над 30% през следващите три години, прогнозират от компанията.

Цените на жилищата в Дубай, които вече са с около 60% по-ниски от пиковите си равнища, ще се понижат с още 10%, преди да се стабилизират, показва анкета на Ройтерс.

"Като се имат предвид всички сектори на недвижимите имоти в Дубай, резултатите за това тримесечие са смесени; някои сектори като търговията на дребно и хотелиерството вървят към възстановяване, но други продължават да падат", твърди Крейг Плъм, който оглавява отдела за проучвания на Jones Lang LaSalle за Близкия изток и Северна Африка.

През второто тримесечие на 2011 г. хотелиерският пазар в емирството, който достигна дъното на пазарния цикъл през първото тримесечие, продължи да се представя добре. Заетостта се повиши до 81%, а средните дневни приходи от стая се стабилизират. Най-силно е подобрението по крайбрежните хотели, където равнището на заетост нарасна с 3%, а приходите от стая се покачиха с 11% спрямо същия период на миналата година. Въпреки че предлагането все още се увеличава, възходящата тенденция при броя на туристите се очаква да продължи да поддържа възстановяването.

Секторът на търговските центрове също дава добри резултати и вече е достигнал дъното на сегашния цикъл. Като се има предвид, че до 2014 г. не се очаква сериозно ново предлагане в бранша и на фона на нарастващия брой на туристите, наемите вероятно ще останат стабилни през идните месеци, според доклада на Jones Lang LaSalle.

При офис пазара наемите и равнищата на заетост се стабилизират през второто тримесечие, но това е само временно явление, тъй като очакваните нови сгради на пазара ще окажат низходящ натиск в краткосрочен план. Само през 2011 г. се очаква към сегашния запас от 5,6 млн. кв. м да бъдат добавени 600 хил. кв. м нови офис пространства. През следващите три години се очаква предлагането в сектора да нарасне с над 30%, което ще осигури благоприятни условия на наемателите.

В същото време наемите на апартаменти в Абу Даби са паднали с 9% през второто тримесечие, като предлагането продължава да изпреварва търсенето, сочи доклад на компанията за управление на имоти Asteco. Цените на продажбите в столицата на Обединените арабски емирства също са намалели с 4%. "Низходящата тенденция едва ли ще се промени в краткосрочен план", прогнозира главният изпълнителен директор на фирмата Elaine Jones.

Цените на имотите на изкуствено създадения остров Палм Джумейра, една от забележителностите на Дубай, са на четиригодишно дъно, а апартаментите се предлагат на цени, достигащи до около 1900 долара за квадратен метър.

Изследване на онлайн изданието Arabian Business показва, че редица апартаменти в района на комплекса, предложени за продажба през миналия месец, са на цени с близо 70% под пика им през 2008 г. Най-ниската цена е за апартамент с площ от 243 кв. м, който се предлага за 463 хил. долара.

Само преди седмица правителството на ОАЕ обяви, че удължава визите за инвеститори в недвижими имоти от шест месеца на три години в опит да привлече повече купувачи от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 10.09.22 г.
fallback