fallback

Бумът на пазара на земеделска земя в САЩ може да достигне пика си тази година

Цените на земята могат да паднат с 15% през следващите седем години, твърдят двамата вицепрезиденти на Rabobank International

13:14 | 06.07.11 г.

Снимка: sxc.hu

След пет години на "бичи пазар" цените на земеделската земя в САЩ могат да достигнат пиковото си равнище тази година на фона на нарастващите лихви и спадащите цени на селскостопанската продукция, прогнозира компанията за финансови услуги Rabobank International.

Цените на земята могат да паднат с цели 15% през следващите седем години, твърдят в интервю за Bloomberg двамата вицепрезиденти на компанията Стърлинг Лидел и Върнън Краудър. Повишението им през изминалите пет години, което варира от 70% в Небраска до 20% в Калифорния, се дължеше на рекордните цени на зърното и добитъка, както и на най-ниските разходи по заемите в историята, съобщи Rabobank в доклад, публикуван днес.

"Маржовете отново се очаква да се свият, тъй като увеличената продукция в комбинация с по-високите разходи за производство намаляват печалбата", твърдят анализаторите. "В резултат може да се очаква забавяне на темпото на растеж на цените на земеделската земя в САЩ, съпроводено с резки понижения от време на време".

Цените на зърното в САЩ са се повишили почти двойно от началото на 2005 г. на фона на изпреварващото търсене в световен мащаб. Според официални изчисления този бум ще донесе рекордни приходи от 94,7 млрд. долара на американските фермери през тази година. В същото време от декември 2008 г. насам основната лихва на Федералния резерв на САЩ е на равнища от 0 до 0,25%.

"Rabobank прогнозира скромно увеличение на лихвите в САЩ през 2012 г.," заяви Лидел в интервю за Bloomberg. "Ако лихвите се върнат на средните стойност от 90-те години през следващите три до пет години, това може да окаже негативно въздействие върху земеделската земя", допълни той.

Към края на март цените на земеделската земя в някои райони на 12 централни американски щата са били с 23% по-високи в сравнение със същия период на миналата година, сочат данни на Федералния резерв в Чикаго и Канзас Сити. Според Rabobank това може да не е пикът им.

"Намираме се в период на продължителна изменчивост на цените и е възможно да станем свидетели на още повишения", твърди Лидел. Тази година фермерите пострадаха от наводнения в някои райони и суша в други, а до жътвата може да има промени в цените на земеделската продукция, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
fallback