fallback

Повишава се опасността от балон на френския пазар на имоти

Франция в момента е най-бързо растящият жилищен пазар в еврозоната с ръст от 8,7% за първото тримесечие

11:33 | 06.07.11 г. 2
Автор - снимка
Създател

Жилищни сгради в Париж. Снимка: bgarciagil. Лиценз: Creative Commons

Въпреки почти тоталния крах на глобалния пазар на имоти някои пазари изглежда не са повлияни от кризата и продължават да вървят стремглаво нагоре. Ръстовете са толкова бързи, че мнозина спекулират дали това не е следващият балон в сектора на имоти.

Един от най-красноречивите примери за такъв пазар е Китай, който правителството в страната вече няколко години се стреми да охлади (и не винаги успява).

Израел също може да се похвали с бурно развитие на строителния и жилищния сектор, а пазарът в Лондон вече страда от дефицит в предлагането. Сегментът на луксозни имоти във Великобритания пък продължава да привлича мащабни инвестиции.

Наред с тях пазарът във Франция също може да върви към прегряване.

Балон или не, изключително динамичният жилищен пазар във Франция подхранва множество страхове, че следкризисният бум може да се превърне в крах, пише Ройтерс.

Високопоставени източници от френската централна банка до МВФ и различни кредитни агенции все още се въздържат да определят най-бързо растящите жилищни цени в еврозоната като балон, но не крият опасенията си за общата икономика на страната.

Цените на имотите във Франция нараснаха с 8,7% на годишна база през първото тримесечие, като бяха подкрепяни от изключително силния ръст в Париж. Това повишение беше по-голямо от всеки друг пазар на територията на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), за който има налични данни.

Най-активен от 30 години

От Moody’s вече изказаха мнение, че пазарът прегрява, което може да доведе до проблеми за някои кредитори. Въпреки че френските банки могат да поемат известен ценови спад, най-непредпазливите кредитори може да понесат големи загуби при един по-значителен спад, пише изданието.

“Традиционната експозиция на френските банкови групи към жилищния пазар в страната е основната причина защо една потенциална корекция в жилищните цени крие значителен кредитен риск”, коментират от агенцията.

От централната банка в страната също предупреждават, че финансовата стабилност също е изложена на риск при един внезапен спад на пазара. Също така високите цени затрудняват финансовото положение на средната класа и изкривяват икономиката.

Стагнацията в покупателната способност е една от основните заплахи пред френските домакинства, които са най-големият двигател на френската икономика, ориентирана основно към потреблението.

По данни на парижки брокери пазарът не е бил толкова активен за последните 30 години. Цените в някои региони на столицата са нараснали с 27% през първото тримесечие на годишна база.

Цените във Франция се понижиха повече по време на кризата в сравнение с останалата част от еврозоната със спад от близо 10% през 2009 г. при средно 3,7% за останалите пазари.

От тогава обаче цените се възстановяват с по-бързи темпове, като за последното тримесечие на 2010 г. ръстът бе 9,6% на годишна база. Средното повишение за еврозоната бе 2,8%.

Една евентуална причина за корекция би бил ръст в лихвените нива в страната. Дори и при такава корекция последствията е малко вероятно да достигнат мащаба на тези в САЩ през 2008 и 2009 г., но въпреки това от МВФ съветват правителството  да налага на банките политика на предпазливо кредитиране.

Банките във Франция обикновено изискват голяма първоначална вноска и не отпускат кредит, ако вноската надхвърля една трета от приходите на домакинството.

Делът на жилищната собственост е 57%, което е по-малко от средното ниво от 66% в ОИСР.

При липсата на целенасочени правителствени реформи обаче брокери смятат, че стабилността на пазара в момента зависи единствено от благоразумието на хората.

„Налага ми се да възпирам моите клиенти. „Хайде, бъдете внимателни“ - това им казвам“, коментира френският брокер Пол Абиб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:43 | 11.09.22 г.
fallback