fallback

Американският министър на благоустройството очаква ръст на жилищните цени

В дългосрочен план е добро време за покупка и пазарът е много достъпен, обяснява Шон Донован

12:11 | 04.07.11 г.

Шон Донован. Снимка: portal.hud.gov

Цените на жилищата в САЩ може да нараснат още през третото тримесечие, слагайки край на серията от понижения, тъй като намаляват принудителните отнемания на имоти, прогнозира американският министър на благоустройството и градското развитие Шон Донован.

„Малко вероятно е да видим нови значителни понижения“, заяви Донован пред CNN. „Истинският въпрос е кога ще започнем да виждаме устойчиви повишения. Някои вярват, че това ще стане още в края на лятото или през есента.”

Жилищните продажби нараснаха през шест от последните девет месеца и броят на собствениците на имоти в просрочие на ипотеките намалява, коментира той. Жилищните цени ще започват да растат, тъй като броят на принудително отнетите имоти намалява, казва той.

„В дългосрочен план е добро време за покупка“, посочва Донован. „Днес е толкова достъпно в сравнение с това, което е било от поколения.”

Договорите за покупка на вече използвани жилища в САЩ се увеличиха с 8,2% през май след ревизиран спад от 11% през април, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на имоти, припомня Bloomberg. Отделен доклад на асоциацията сочи, че продажбите на съществуващи жилища, които формират около 96% от пазара, са намалели през май до шестмесечно дъно.

Жилищните цени паднаха с 4% през април на годишна база, което е най-големият спад от 17 месеца, отчете индексът S&P/Case-Shiller за цените в 20 големи града.

Около 1,7 млн. жилища в САЩ са били в процес на принудително отнемане и се е очаквало да излязат на пазара към април, което е спад от 18% спрямо пика, след като по-малко ипотеки са били просрочени и повече проблемни имоти са били продадени, сочи доклад на CoreLogic Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:42 | 08.09.22 г.
fallback