fallback

Чешкият милиардер Витек планира да засили инвестициите в имоти

През миналата на година компанията на милиардера се паднаха 45% от всички сделки с недвижими имоти в страната

13:07 | 20.06.11 г.

Чешкият милиардер Радован Витек, най-големият купувач на офиси и търговски сгради в страната за 2010 г., обяви, че инвестиционното му дружество Czech Property Investments AS (CPI) може да увеличи покупките на недвижими имоти през тази години на фона на засилващата се конкуренция за активи. През миналата година компанията на Витек купи 14 имота в Чехия на обща стойност около 10 млрд. крони (580 млн. долара). Това е около 45% от всички сделки с недвижими имоти в страната. Сред придобитите сгради са имоти, обитавани от германския концерн Siemens AG и най-големия производител на храни в света Nestle SA.

"Миналата година беше страхотна за покупки: цените стигнаха дъното, а чужденците продаваха без очевидна причина," каза 40-годишният Витек в интервю за Bloomberg. "В момента цените започват малко да се покачват", допълни той.

Изгледите за по-силна икономика окуражиха чуждестранни инвеститори като Property Investors Opportunities LP и CA Immobilien Anlagen AG да се завърнат на чешкия пазар. За първото тримесечие на тази година са сключени сделки за 556 млн. евро или седем пъти повече спрямо същия период на 2010 г., сочат данни на DTZ Holdings Plc.

"Очакваме цените в крайна сметка отново да тръгнат нагоре и това ще ограничи апетитите", според Витек. CPI планира да инвестира меду 30 и 45 млрд. крони в имоти през следващите пет години, стига цените да не станат твърде високи, допълва той. Витек твърди, че притежава активи за около 30 млрд. крони (1,8 млрд. долара). 12 600-те апартамента, притежавани от компанията му, я правят най-големият доставчик на жилища под наем в Чехия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 07.09.22 г.
fallback