fallback

Savills: На британския дългов пазар за имоти има „скрити скъпоценни камъни“

През 2011 и 2012 г. в сегмента на второстепенни имоти на Острова ще има множество изгодни възможности за кредитиране, сочи доклад

11:49 | 14.06.11 г.
Автор - снимка
Създател

Изображение: sxc.hu

Кредиторите имат възможност да открият „скрити скъпоценни камъни“ на британския дългов пазар на второстепенни имоти, сочи доклад на консултантската компания Savills.

Второстепенните и треторазрядните имоти представляват около 75%, или над 250 млрд. паунда от общия дългов пазар за бизнес имоти на Острова, чиято стойност е близо 350 млрд. паунда.

От компанията коментират, че се е оформил двупластов пазар, който се движи с различни скорости, като кредиторите, които имат възможност да отпускат финансиране, могат да открият изгодни възможности в някои сегменти. В резултат на това през 2011 и 2012 г. пазарът на второстепенни имоти ще предоставя възможност за множество сделки.

Според компанията въпреки че на дълговия пазар в сектора на имоти все още има редица проблеми, банките вече са имали възможност да оценят ситуацията и да предприемат рационален подход към намиране на решение.

Кредиторите се очаква да запазят съотношението между кредита и стойността на финансирания имот в границите около 60-65%, тъй като те все още са предпазливи, а разпоредбите Базел III изискват по-високи капиталови резерви. Това ще ускори процеса от дялово финансиране от страна на британски институции, държавни и опортюнистични фондове и др.

“Наличността на дълг продължава да бъде проблем за този пазар и забелязваме обрат в посока към историческия модел от 50-те, 60-те и 70-те г., при който се изисква по-високо капиталово участие”, коментира Уилиям Нюсън, директор "Оценки на имоти" в Savills.

Въпреки това той обяснява, че пазарът е наводнен от различни нови форми на финансиране, като дялово и мецанин финансиране, което има за цел да запълни празнината между дълговото и дяловото кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 05.09.22 г.
fallback