fallback

Прогнозата за пазара на проблемни имоти остава „облачна“

Две трети от пазарите, включени в ново проучване, очакват ръст в броя на проблемните имоти за продан през второто тримесечие

10:56 | 06.06.11 г. 5
Автор - снимка
Създател

Изображение: sxc.hu

Испания, Ирландия и САЩ отчетоха най-големи ръстове на проблемните активи, обявени за продан през изминалите три месеца, сочи доклад на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Според него две трети от страните, включени в проучването, очакват ръст в проблемните активи на пазара през второто тримесечие.

Перспективите пред пазарите на Испания, Ирландия, Унгария и Италия остават негативни, тъй като лошите икономически условия продължават да оказват натиск върху пазарите на имоти в тези страни.

Испания заема водещото място по отношение на очакваните проблемни активи, обявени за продан, което е отражение на мрачната икономическа ситуация в страната, се казва в доклада.

Според RICS Полша и Русия отчитат най-голям спад в обемите от проблемни имоти на пазара през първото тримесечие на 2011 г.

За второто тримесечие Русия, Полша и Китай очакват най-малко активи от този клас, които ще бъдат обявени за продан.

Германия също отчете спад в броя на проблемните активи въпреки високите очаквания в края на миналата година.

С продължаващото засилване на глобалната икономика централните банки започват да обръщат внимание на проблема с растящата инфлация, коментира Саймън Робинсън, старши икономист на RICS.

„В някои пазари тази опасност е утежнена от продължаващата криза с държавния дълг в Европа. В резултат на това много централни банки обмислят затягането или вече са затегнали своята фискална политика. Това носи нови трудности за пазара на бизнес имоти, което обяснява защо прогнозите за проблемните активи остават облачни“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
fallback