fallback

Дянков: НДК ще бъде включен в забранителния за приватизация списък

НДК е „абсолютно непродаваем“ заради липсата на възможност за паркиране, коментира строителният министър Росен Плевнелиев

11:53 | 27.05.11 г. 6

Снимка: БТА

НДК ще бъде включен в забранителния за приватизация списък, каза по време на парламентарния контрол министърът на финансите Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Промяната в статута и начинът на управление на НДК са били наложителна стъпка, каза Дянков. Досега НДК е управлявано от творческо-стопанско обединение и това е заварено положение от 80-те години на миналия век, обясни той. Дянков посочи, че действащото в момента законодателство не познава такъв вид юридическо лице.

Искаме прозрачност и затова беше направена тази промяна, обясни Дянков. Той посочи, че избраният сега съвет на директорите има задача да управлява НДК, а не да се отъждествява с НДК. Следва се принципът на преобразуване в държавно дружество.

Като принципал на НДК гарантирам, че промяната няма да доведе до промяна в предназначението на НДК, а напротив – ще се работи за развитие и осъвременяване на комплекса, за да е той още по-добре разпознаваем център на европейската културна мрежа, каза Дянков.

Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев заяви пред журналисти, че по негово експертно мнение НДК е „абсолютно непродаваем“. Той коментира това след церемония по връчване на европейски отличия на общини в Министерския съвет.

Като експерт от сферата на недвижимите имоти смятам, че нито един инвеститор няма да вложи и един лев в огромна сграда в центъра на който и да било европейски град, ако няма възможност за паркиране, мотивира становището си Плевнелиев.

Той съобщи, че на заседание на МС е било коментирано възмущението на премиера от това, че го обвиняват, че правителството ще продава НДК. Тогава Плевнелиев е заявил, че по негова експертна оценка НДК е абсолютно непродаваем, заради информация, която той е научил от медиите, че всичко атрактивно в НДК е продадено през последните 10-12 години. Доколкото знам основна заслуга за продажбата на подземния паркинг на НДК има кметът Софиянски, но не съм убеден в тази информация, защото не съм я проверявал, посочи министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:44 | 13.09.22 г.
fallback