fallback

Европейски компании за имоти търсят имунитет срещу регулациите на дериватите

Над 500 компании настояват, че не се занимават с вида спекулация, който нов закон цели да контролира

10:40 | 12.05.11 г.

Европейски компании за недвижими имоти искат да не бъдат включвани в обхвата на закон, който може да ги принуди да отделят милиарди евро, като ги разглежда като спекуланти с деривати, пише Bloomberg.

Две групи, представляващи около 520 компании за имоти, са поискали от депутати от Европейския парламент да не бъдат включвани в предлагани регулации на търговията с деривати, които ще изискват парично обезпечение, което да покрива залозите върху лихвени движения, сочи писмо, до което Bloomberg е получил достъп. Компаниите настояват, че те не се занимават с вида спекулация, който законът цели да контролира.

„Затегнатите изисквания, които са планирани за финансовия сектор, не са оправдани тук и е много вероятно да се окажат контрапродуктивни“, пишат компаниите в писмо, адресирано до депутати от комисията за икономически и парични въпроси към Европарламента.

Инвеститорите в имоти използват лихвени суапове, за да си осигурят фиксирана лихва, когато теглят заем с плаваща лихва за покупката на сграда. Това помага да се гарантира, че приходите от наем на имота ще покрият вноските по заема, ако лихвите се повишат неочаквано. Според предложенията може да се изисква плащане, ако лихвите се придвижат в обратна посока от очакваната от суапа. Сумата може да достигне 65 млрд. евро в Европа, посочват от консултантската компания Chatham Financial Europe Ltd. в свой доклад от ноември.

Европа трябва да следва примера на американския закон за финансова реформа Дод-Франк, който вероятно ще изключи имотните деривати, посочват групите в писмото.

Комитетът трябва да гласува на 24 май дали ще включи в регулациите компаниите за имоти.

Писмото е подписано от британската организация British Property Federation и германската група Zentraler Immobilien Ausschuss, като те цитират подкрепата на три европейски организации от сектора на недвижимите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 19.08.22 г.
fallback