fallback

Никой не пожела да купи двореца на банкера Атанас Буров в Русе

Къщата беше обявена на търг с първоначална цена от близо 900 хил. лева

17:10 | 06.05.11 г. 1

До днес продължи публичната продан на къщата дворец на известния банкер и политик Атанас Буров в Русе. Сегашните собственици на сградата, която е паметник на културата, не успяват да покрият свой банков дълг и затова са принудени да дадат имота на частен съдебен изпълнител.

„Търгът завърши без наддавателни предложения, което на практика означава, че ако банката пожелае втора продан, цената на къщата ще спадне с 20%. Първоначалната цена, която бе обявена за търга, беше близо 900 хил. лева, която е значително по-ниска от реалната стойност на културния паметник. Когато се стигне до пазарна цена, вероятно къщата ще бъде продадена”, заяви частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов пред БНР.

Къщата е един от архитектурните образци в Русе, но дълги години е необитаема и не е стопанисвана, поради което част от мазилката й се руши, а луксозните й някога помещения са се превърнали в убежище на клошари.

„За съжаление, по-голямата част от архитектурното наследство на града не е в добро състояние. Преди години, когато държавата е ползвала тези имоти, те не са били ремонтирани постоянно и след това са в още по-лошо състояние. Русе е град, известен с архитектурното си наследство, което трябва да се консервира и да се запази за поколенията”, коментира Хаджииванов.

Той добави, че освен къщата, в която са живели наследниците на Димитър Буров, Атанас Буров и братовчедите му, в Русе е и сградата на тяхната банка, която също е архитектурен паметник. Хаджииванов уточни, че по време на криза 20% от обявените за продан имоти са реални продажби, другите си изчакват пазарната стойност.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 13.09.22 г.
fallback