fallback

НДК става държавно търговско дружество

Комплексът временно ще бъде под шапката на Министерството на финансите, а след одит ще премине към Министерството на културата, съобщи Симеон Дянков

12:42 | 04.05.11 г.

Националният дворец на културата (НДК) става държавно дружество, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция след заседанието на кабинета, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че НДК е функционирал като търговско стопанско обединение.

От днес нататък дворецът е държавно търговско дружество и временно ще бъде под шапката на Министерството на финансите.

В момента тече одит и след него акционерното дружество ще премине към Министерството на културата, отбеляза Дянков. 

НДК няма да се приватизира, заяви още министърът.

Сградата на НДК и прилежащите обекти към нея се оценяват на над 1 млрд. лева, посочи министърът на културата Вежди Рашидов миналата година в отговор на парламентарен въпрос.

Министерският съвет е приел разпореждане за образуване на еднолично акционерно дружество с държавно участие на капитала “Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД, съобщиха малко по-късно от пресцентъра на Министерския съвет. Дружеството е универсален правоприемник на Творческо стопанско обединение “Национален дворец на културата”.

С разпореждането е определено правата на държавата в дружеството да се упражняват от министъра на финансите.

Капиталът на “Национален дворец на културата – Конгресен център София” ЕАД е формиран от непарична вноска, внесена като апорт на българската държава, представляваща стойността на правото на собственост върху имотите и определена по реда на Правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. Едноличен собственик на капитала е българската държава, представлявана от министъра на финансите.

Дружеството ще се управлява от едноличния собственик на капитала и Съвет на директорите. За членове на първия Съвет на директорите с мандат от пет години са определени Тодор Влайчев, Мариана Чолакова и Десислава Бинева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 11.09.22 г.
fallback