fallback

Сложен градоустройствен режим затруднява предлагането на нови жилища на Острова

Британският пазар няма да може да предложи нужния брой нови жилища за растящото население, сочи доклад

12:25 | 03.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: sxc.hu

Регулациите в областта на проектирането се превръщат във все по-голям проблем за британските жилищни строители, като близо 60% от тях казват, че различни проблеми в това отношение забавят процеса по изграждане на жилища, сочи проучване.

Консултантската компания Knight Frank е анкетирала 200 различни по вид и мащаб на дейност жилищни строители и инвеститори в страната.

Според доклада обаче ипотечното финансиране е единствената и най-голяма заплаха за сектора, следвана от очакваните повишения на лихвите и слабия икономически ръст във Великобритания. Общо 39% от анкетираните предлагат да бъдат въведени субсидирани ипотеки за купувачите на първи дом. 

От компанията смятат, че пазарът в страната няма да може да предложи нужния брой нови жилища за растящото население през идните години, предвид факта, че стартиралите нови проекти са се понижили с 43% в сравнение с нивата от 2007 г. При сегашните темпове изгражданите нови жилища са с 50% по-малко в сравнение с годишния ръст в броя на домакинствата.

Според компаниите от сектора най-голямо търсене има за къщи с три и четири спални, а 57% от тях смятат, че средният размер на новите проекти по отношение на брой жилищни единици в проект ще се понижи. Този факт се дължи на наблюдавания в момента отлив на предприемачите от градските и апартаментните комплекси.

Въпреки че цените на земята са все още с 40% по-ниски от своя пик в края на 2007 г., вероятно те ще останат стабилни през 2011 г. Ограниченията в предлагането на земята поради различни регулаторни особености в областта на проектирането и градоустройството ще заличат повишеното предлагане на терени поради продажбите на проблемни активи, се казва в проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 10.09.22 г.
fallback