fallback

Първото IPO в юани извън Китай донесе разочарование на инвеститорите

Компанията за инвестиции в недвижими имоти на милиардера Ли Ка-шин Hui Xian понижи капитализацита си значително в борсовия си дебют

09:38 | 29.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Контролираният от милиардера Ли Ка-шин инвестиционен тръст за недвижими имоти Hui Xian REIT претърпя сериозен удар при борсовия си дебют днес. Акциите на компанията направиха първото първично публично предлагане на емисия, деноминирана в юани, на пазар, различен от този в Китай, пише Ройтерс.

Цената на пласиране на IPO-то бе 5,24 юана за акция, а в първия ден за търговия книжата поевтиняха с близо 8 на сто до 4,83 юана за брой. Впоследствие стойността им се възстанови до 5 юана за акция.

При IPO-то 80% от емисията бе продадена на институционални инвеститори и хедж фондове, а 20% са попаднали в ръцете на индивидуални инвеститори, показват документи, с които Ройтерс разполага.

Предложените на индивидуални инвеститори акции са били презаписани 2,5 пъти, което е сравнително малко за пазара в Хонконг, коментират анализатори. За слабия интерес към емисията са допринесли и консервативните прогнози за очакваната доходност на инвестицията, допълват те.

С първичното си публично предлагане Hui Xian REIT набра 10,5 млрд. долара капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:50 | 12.09.22 г.
fallback