fallback

Купувачите на бизнес имоти разширяват инвестиционния си периметър

Директните инвестиции в бизнес имоти в Европа нарастват с 32% до 26 млрд. евро за първите три месеца, сочи доклад

10:21 | 27.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Спектърът на инвестиционния пазар на имоти в Европа се разширява все повече в сравнение с предходните години, казва Ричард Блоксам, директор Капиталови пазари за Европа, Близкия Изток и Африка в Jones Lang LaSalle (JLL).

“През 2010 г. инвеститорите търсиха убежище в установените пазари като Великобритания, Франция и Германия. Въпреки това увеличеният недостиг на наличен продукт пренасочва капиталовия поток към второстепенни и развиващи се пазари като Варшава, Будапеща, Прага и Москва”, казва той.

По думите му тези сравнително по-нови пазари се очаква да привличат още повече интерес и инвестиционна активност.

„Въпреки това, докато инвеститорите ще се конкурират по отношение на активи в тези пазари, те са по-малко склонни да се конкурират по отношение на качество“, отбелязва той.

За разлика от тях кризата с държавния дълг препятства активността на Иберийския полуостров, като Португалия и Испания отчитат значителни годишни понижения. Обемите от сделки на тези два пазара са се понижили съответно със 72% и 53%. За повечето международни инвеститори рискът на тези пазари е все още прекалено висок, въпреки че има редица родни опортюнистични фондове, които търсят висококачествени активи.

Според нов доклад на JLL директните инвестиции в бизнес имоти в Европа са се повишили с 32% през първите три месеца на годината в сравнение с година по-рано, като са достигнали 26 млрд. евро.

По данни на CB Richard Ellis (CBRE) обемът е нараснал с 26% за периода до 26,7 млрд. евро.

Раздвижването на пазара на дългово кредитиране, както и на капиталовите пазари, спомогна за повишаване на ликвидността в сектора, което доведе до повишение в активността от страна на международните инвеститори, казват от JLL.

От компанията очакват настоящите положителни тенденции да продължат и през останалата част на годината, за когато се очаква годишен ръст от 30% в инвестиционните обеми, които се прогнозира да достигнат 102 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:16 | 26.08.22 г.
fallback