fallback

Morgan Stanley: Жилищните цени в САЩ може да паднат с 11% тази година

Компанията ревизира прогнозата си надолу заради затрудненото ипотечно кредитиране и продажбите на проблемни имоти

10:03 | 26.04.11 г.

Жилищните цени в САЩ ще паднат с 6 до 11% тази година, прогнозират от Morgan Stanley, което надхвърля предишните им очаквания за спад. Като основни причини за това се посочват по-трудният достъп до ипотеки и продажбите на проблемни имоти.

Цените ще са загубили 39% от пиковите си стойности през 2006 г. до първото полугодие на 2012 г., измерени с индикатори като индекса S&P/Case-Shiller, пишат анализаторите Оливър Чанг, Вишуанат Тирупатур и Джеймс Егън в доклад на компанията, цитиран от Bloomberg. Предишната прогноза на Morgan Stanley беше, че цените ще загубят 35% спрямо пика.

„Ревизирахме прогнозата си в посока надолу поради две основни причини“, посочва Чанг. „Първо, жилищните цени паднаха повече, отколкото очаквахме, от последната ни публикувана прогноза в началото на декември 2010, и второ, активността при продажбите остана слаба, особено при зависимите от ипотеки сделки.”

Цените на жилищата в страната се понижават, докато принудително отнетите имоти заради просрочени ипотеки, които се продават с намаление, подкопават цените. Проблемните имоти, включително тези в процес на принудително отнемане и късите продажби, са формирали 40% от реализираните покупки на съществуващи имоти през март, по данни на Националната асоциация на брокерите на имоти. Под къси продажби в случая се имат предвид случаите, в които кредиторът се съгласява да продаде за по-малка сума от баланса по ипотеката.

Днес трябва да бъде публикуван индексът S&P/Case-Shiller за цените на жилищата в 20 големи града в САЩ. Очакванията са той да покаже, че цените са паднали с 3,3% през февруари на годишна база, според медианната прогноза на 23 анализатори, анкетирани от Bloomberg. През януари индексът беше с 32% под пика си от юли 2006 г.

Morgan Stanley очакват по-голям спад в сравнение с други прогнози. От Standard & Poor’s заявиха на 8 април, че жилищните цени ще паднат с още 4% и ще достигнат дъното през второто тримесечие на тази година. Индексът Case-Shiller ще се понижи с 5% тази година и ще достигне дъното до третото тримесечие, прогнозират от Moody’s Analytics Inc. в доклад от март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 20.08.22 г.
fallback