fallback

Продажбите на нови жилища в САЩ с ръст от 11,1% през март

Пазарът за нови жилища е притиснат от предлагането на жилища втора ръка, както и имотите отнетите поради просрочени ипотеки

19:05 | 25.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на нови жилища в САЩ нараснаха с повече от очакваното през март, докато предлагането падна до най-ниското си ниво от август 1967 г., при по-ниски цени на годишна база, съобщава Ройтерс.

Търговският департамент във Вашингтон обяви в понеделник, че продажбите през март са нараснали до 300 хил. на приравнена към годишна основа база, което е с 11,1% повече спрямо февруари.

Според проведено от Ройтерс проучване, икономистите очакваха ръст на продажбите до 280 хил. от рекордно ниските 250 хил. през февруари.

В сравнение с март миналата година, продажбите са се понижили с 21,9%.

Пазарът за нови жилища е притиснат от предлагането на жилища втора ръка, както и имотите, отнети поради просрочени ипотеки, въпреки че предлагането на нови жилища е на рекордно ниски за последните 43,5 години нива.

Според доклад от миналата седмица, през март на пазара са се предлагали 3,55 млн. употребявани жилища – доста над нормалните за страната нива от между 2 и 2,5 млн.

Когато в сметката се включат и отнетите поради просрочени ипотеки жилища, както и тези които са в лошо състояние, според икономистите предлагането е някъде между 8 и 9 млн.

В сравнение с февруари, през миналия месец средната цена на новите жилища е нараснала с 2,9% до 213,8 хил. долара, докато на годишна база цената е паднала с 4,9%.

През март на пазара са се предлагали едва 183 хил. нови жилища - най-ниското ниво от август 1967 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:00 | 25.04.11 г.
fallback