fallback

Ръстът на жилищните цени в Китай се забавя след държавните ограничения

Повратната точка за жилищните цени се приближава все повече, коментира икономист

11:12 | 18.04.11 г.

Жилища в Пекин. Снимка: БТА

Ръстът на цените на новите жилища в Пекин и Шанхай се забави през март след засилването на държавните мерки за ограничения на пазара.

Цените на новите жилища в Пекин нараснаха с 4,9% през март на годишна база след повишение от 6,8% през февруари, сочат данните на статистическото бюро на страната. Във финансовата столица Шанхай цените се повишиха с 1,7% миналия месец, спрямо ръст от 2,3% през февруари, съобщава Bloomberg.

От 70-те града, включени в проучването, в 67 се регистрира повишение на цените – по-малко от предишните два месеца, когато броят им беше 68.

Миналата седмица от правителството заявиха, че мерките за охлаждане на пазара работят. Около 40 града обявиха миналия месец, че ще ограничат цените на новите жилища до под годишния икономически ръст и ръста на разполагаемите доходи на човек от населението или ще ги държат стабилни след мерките на централното управление за овладяване на цените. Освен това Китай вчера обяви, че ще повиши изискванията за банковите резерви от 21 април, за да охлади инфлацията, а управителят на централната банка Джоу Сяочуан посочи, че затягането на паричната политика ще продължи „известно време“.

„Повратната точка за жилищните цени се приближава все повече“, коментира Шън Дзиен -Гуан, базиран в Хонконг икономист на Mizuho Securities Asia Ltd. „Правителството изпраща силен сигнал за бъдещо затягане на ликвидността и продължаващ контрол над жилищните цени.“

Цените на новите жилища в Пекин останаха без изменение през март спрямо февруари, когато отбелязаха месечно повишение от 0,4%. В Шанхай те нараснаха с 0,2% през март, по-бавно от увеличението от 0,9% през февруари. От 70-те града в 12 е отчетен спад на цените през март спрямо февруари, когато този брой е бил само 8.

Това е „ясен признак, че пазарът се охлажда“, казва Сун Минчун, главен икономист на Daiwa Securities Capital Markets в Хонконг, допълвайки, че данните за месечните изменения са по-показателни за пазарните тенденции.

Цените на съществуващите жилища в Пекин се понижават с 0,1% спрямо февруари, докато тези в Шанхай нарастват с 0,4%.

Стойността на жилищните продажби в Китай нарасна с 26% през първото тримесечие до 860,7 млрд. юана (132 млрд. долара) на годишна база, при което общата стойност на всички сделки с имоти нарасна с 27% до 1,02 трлн. юана, сочат данните на статистическото бюро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 09.09.22 г.
fallback