fallback

Дванадесет пъти по-голям данък сгради дължат фирми заради законова промяна

Работодатели предупреждават за възможни фалити и разпродажби на безценица

18:18 | 07.04.11 г. 14

Дванадесет пъти по-голям данък сгради дължат работодатели за 2011 г. в сравнение с миналата година. За това сигнализира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Шоковото увеличение е последицата от промените в Закона за местните данъци и такси, но изправя бизнеса пред невъзможност да оцелява, коментира Васил Велев.

По думите му предприятия, които притежават недвижима собственост, ще бъдат принудени да работят месеци наред единствено, за да платят данък сгради. Според Велев драстично ще спадне стопанската активност, ще се стигне до несъстоятелност, масови фалити, спиране на дейността, разпродажби на безценица.

Промяната в Закона за местните данъци и такси, която влезе в сила от 1 януари 2011 г., доведе до огромно, несъразмерно повишение на дължимия данък спрямо миналогодишните равнища. Средното увеличение за индустрията е близо три пъти. Това са непредвидени, а на много места необосновани разходи, обобщава Васил Велев.

В Асоциацията на индустриалния капитал в България са постъпили десетки сигнали за неблагоприятни за бизнеса обстоятелства вследствие на увеличените данъци. Затова най-автентичната представителна на национално равнище работодателска организация пое инициативата и предизвика срещата с Бюджетната комисия в парламента.

Асоциацията вече е алармирала Бюджетната комисия на Народното събрание за ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
fallback