fallback

Възстановяването на британския жилищен пазар остава несигурно

Поскъпването на жилищата през март е малко вероятно да постави началото на силен възход на цените, коментират от ипотечния кредитор Nationwide

10:27 | 31.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Вероятността за увеличение на лихвените проценти през тази година прави несигурно възстановяването на пазара. Снимка: Sxc.hu

Перспективите пред жилищния пазар във Великобритания остават несигурни на този етап въпреки повишението на цените на имотите през март. 

Това коментират експерти от британския ипотечен кредитор Nationwide, посочвайки, че лошото състояние на пазара на труда и рекордно ниското потребителско доверие в страната ограничават активността на жилищния пазар.

Високата инфлация, която засилва шансовете за увеличение на лихвените нива през тази година, е също фактор, който прави несигурно възстановяването на пазара.

Жилищата в страната са поскъпнали с 0,5% на месечна база през март, но засега не може да се приеме, че това ще даде началото на силен възход на цените, посочват от ипотечния кредитор.

Цената на стандартен жилищен имот се вдига до 164 751 британски лири през март и се намира с 0,1% над нивата си от март 2010 г. Индексът на цените на жилищата на Nationwide е сред най-ранните показатели за тенденциите на пазара на имоти в страната.

Жилищният пазар във Великобритания стигна най-ниската си точка от началото на рецесията през март 2009 г., след което започна да се възстановява благодарение на мерките на Английската централната банка (АЦБ) за намаляване на лихвените проценти и усилията на правителството за насърчаване растежа на икономиката.

След изчерпването на техния ефект обаче пазарът на недвижими имоти на Острова загуби инерцията си, а растящата вероятност за увеличение на лихвените проценти от АЦБ би могъл да окаже по-силен натиск върху потребителския сектор, отколкото преди рецесията, предупреждават от Nationwide.

Индексът на Nationwide се базира на продажните цени на жилищата, които са били закупени през миналия месец с ипотечни заеми, отпуснати от кредитора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:18 | 13.09.22 г.
fallback