fallback

В САЩ може да „гонят“ длъжници от дома им с паричен стимул

Обсъждат до 20 хил. долара парични стимули за длъжници в САЩ, за да напуснат дома си доброволно

12:10 | 28.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Миналата седмица Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) в САЩ организира среща с петте най-големи ипотечни кредитора, на която ги призова да обмислят плащане на 21 хил. долара на всеки от длъжниците с просрочени вноски, като част от мащабна програма за борба с кризата с отнетите имоти, пише FT.

Програмата „кеш срещу ключове“ предвижда отпускане на парична помощ на длъжниците като стимул да напуснат жилището си.

Според нея банките ще платят на клиенти с над 90 дни закъснение по ипотечните вноски до 1000 долара, за да потърсят независима финансова консултация. Наред с това те ще получат до 20 хил. долара помощ за преместване в ново жилище. В замяна на това те ще трябва да освободят бързо дома си и да го оставят в добро състояние, пише FT.

Fannie Mae и Freddie Mac, както и частни инвеститори, които притежават портфейли от ипотечни кредити, също се споменават като евентуални участници в програмата за предоставяне на парични помощи.

Сред евентуалните получатели са някои, но не всички, от 4,8 млн. американци, които са в над 90 дни просрочие по ипотеката си, пише изданието.

Програмата засега е на идейно ниво и е предложена от председателя на FDIC Шийла Беър. Идеята обаче е срещнала силен отпор от някои от банките, които са коментирали, че тя не представлява официално правителствено предложение.

Някои банки и в момента плащат на някои от длъжниците си, за да напуснат жилищата, тъй като този модел е по-евтин и по-бърз в сравнение с издаването на официална съдебна заповед за освобождаване.

Процесът по принудителните отнемания на имоти в САЩ бе спрян, когато стана ясно, че голяма част от юридическата документация е била оформяна от т. нар. „роботизирани подписвачи“ (robo-signers), т. е. хора без необходимите познания за тази длъжност.

Висши политици и водещи фигури в сектора се опитват да изработят план за решаване на проблема. Една от идеите предвижда в сектора да бъде наложена глоба с обща стойност от 20 млрд. долара, а сумата да бъде използвана за отписване на дълга на затруднените длъжници.

Шансовете за такова решение обаче намаляха поради липсата на компромис относно стойността на евентуалната глоба, както и целта на предназначението на сумата, набрана от глобата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
fallback