fallback

И Унгария въвежда фондове от типа АДСИЦ

Това е част от усилията на правителството да стимулира инвестиционната активност и да привлече чуждестранен капитал

12:33 | 24.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Унгарското правителство обяви планове за въвеждането на инвестиционни тръстове за имоти от типа REIT (от англ. real estate investment trusts, подобни на функциониращите у нас АДСИЦ, бел. ред.), съобщава PropertyEU.

Плановете са част от усилията на правителството да стимулира инвестиционната активност в страната и да привлече чуждестранен капитал.

Изданието цитира унгарски медии, според които структурата на новите тръстове в Унгария ще им позволява да инвестират в развитието на проекти за имоти, както и в съществуващи активи.

Тръстовете ще бъдат листнати на борсата и ще имат задължението да разпределят 90% от своята печалба на акционерите.

Правителството на премиера Виктор Орбан дойде на власт миналата година с обещанието да превърне Унгария във водещия финансов център на Централна Европа за 21-век, посочва изданието.

Тръстовете от типа REIT са освободени от някои данъчни задължения, в замяна на което трябва да разпределят дивидент в размер на 90% от своята печалба. Според някои определения те са създадени с цел да предоставят платформа за инвестиции в недвижими имоти, по същия начин, както взаимните фондове инвестират в ценни книжа.

Тръстовете водят началото си още от 80-те години на 19-ти век. Днес такива инвестиционни компании има в множество развити и развиващи се икономики. У нас АДСИЦ-овете бяха въведени през 2004 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:39 | 12.09.22 г.
fallback