fallback

Румънска компания за строителни материали може да построи завод у нас

Компанията разполага с инвестиционен бюджет от близо 16 млн. евро, част от които ще бъдат използвани за евентуален завод у нас или в Молдова

15:50 | 23.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Румънската компания за производство на строителни материали Prefab Bucureşti, собственост на бизнесмена Мариан Милуц, разполага с инвестиционен бюджет от 65,4 млн. леи (около 15,6 млн. евро) за тази година, пише ZF.

Средствата може да бъдат използвани за изграждането на фабрика в България или Молдова и за когенерационна централа с капацитет 6 мегавата, сочи изданието.

„Сумата от 40 млн. леи бяха заделени за тазгодишния инвестиционен бюджет в случай, че искаме да изградим ново производствено съоръжения в Молдова или България“, казва Милуц, който контролира 80% от капитала на компанията чрез Romerica International.

„Проектът е в процес на анализ, няма нищо определено, но той трябваше да бъде включен в бюджета (...) Трябва да развиваме производство и в други страни, тъй като не може да изнасяме всичко от Румъния“, допълва той.

От компанията не бяха на разположение за повече информация.

По думите му разходите за изграждането на когенерационната станция са 21,5 млн. леи (ок. 5 млн. евро), като 50% от финансирането ще бъде осигурено чрез европейски фондове.

Справка в Апис показва, че компанията има регистрирано у нас дружество още от 2004 г. „Префаб БГ ЕООД“ е базирано в Силистра.

Милуц придобива контрол над румънската компания през 1998 г., при приватизация та на дружеството.

Той се озова под светлината на прожекторите през 2004 г., когато се кандидатира за президент в Румъния от името на партията, основана от бившия президент на страната Емил Константинеску.

Той създава Romerica International през 1993 г., чрез която придобива Prefab по времето на мандата на Константинеску. Две години по-късно от Партията на социалдемократите оспорват сделката за раздържавяване и настояват да бъда отменена, а компанията да бъде прехвърлена в собственост на служителите, се казва в по-старо съобщение на изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:31 | 12.09.22 г.
fallback