fallback

Свободните площи в изчислителните центрове в Европа на рекордно ниски нива

Ограниченото предлагане и растящото търсене се очаква да доведат до още по-голям интерес към площи в изчислителните центрове в региона

13:31 | 22.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Общият дял на незаетите площи в неутралните изчислителни центрове (необвързани с конкретен интернет доставчик) на петте най-големи пазара в Европа достигна рекордно ниски нива от 22,8%, според нов анализ на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Това се дължи на по-ниско предлагане на нови площи, както и на крехко възстановяване в търсенето в региона.

От петте пазара (Лондон, Париж, Франкфурт, Амстердам и Мадрид) най-добри резултати през последното тримесечие на 2010 г. отчете Лондон, представлявайки почти половината от новото усвояване с 49%. Британската столица се оформя като лидер и през 2010 г.

За разлика от него Мадрид отчете много ниски нива на усвояване, значително под средното ниво за последните пет години, въпреки че се очаква леко повишение през тази година.

Наличното предлагане беше подкопано от растящото търсене от страна на дребни клиенти, които се нуждаят от площи за колокация. За разлика от тях търсенето от страна на едри клиенти през изминалата година се понижи въпреки известен ръст през последното тримесечие.

Редица от големите оператори в Европа набраха нови капитали през последните месеци на 2010 г., като това финансиране се очаква да доведе до разширяване на съществуващите изчислителни съоръжения в региона.

От компанията смятат, че общото търсене на пазара ще се повиши през тази година поради „нуждата на бизнесите да постигна по-добри резултати от своите ИТ портфейли“.

„2010 г. отчете най-ниското годишно повишение на пазарното предлагане, откакто започна икономическият спад и очакваме редица европейски предприемачи да се възползват от тази липса на инвентар през 2011 г., като разширят своето присъствие на ключови пазари в региона“, коментира Андрю Джей, директор Технологични практики в компанията.

Той е на мнение, че разходите за ИТ услуги и решения, които са критични за бизнеса, се очаква да се повишават през 2011 г., което ще има положителен ефект върху търсенето на площи в изчислителните центрове, особено предвид факта, че бизнесите се стремят да аутсорсват своите необходимости към трети доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:20 | 08.09.22 г.
fallback