fallback

Търговските имоти в Европа най-предпочитани за инвестиции през 2011

Общо 43% от инвеститорите в Европа предпочитат търговските площи през 2011 г., спрямо 34% през 2010 г.

14:05 | 19.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Търговските имоти са изпреварили офисите като най-предпочитан инвестиционен клас за инвеститорите в Европа през 2011 г., сочи проучване.

Общо 43% от над 340 инвеститори, анкетирани от CB Richard Ellis, Inc. (CBRE), са отговорили, че търговските площи са най-привлекателната категория от имоти за инвестиции, в сравнение с 34% в миналогодишното издание.

Офисите продължиха да привличат най-голям дял инвестиции на европейските пазари на имоти през изминалата година. Въпреки това тяхната популярност отбеляза известен спад в сравнение с 2010 г., като 35% от инвеститорите сега смятат, че те са най-атрактивният вид имоти за инвестиции.

Търговските центрове са най-атрактивният сегмент в търговския сектор с 23% от анкетираните.

Повишеният интерес към търговските имоти може би са отражение на схващането за по-висока относителна стойност в сектора, сега след като първокласните активи на развитите офис пазари отчетоха силна ценова корекция, се казва в проучването.

Общо 13% са отговорили, че за тях най-подходящ е индустриалният сегмент.

Като цяло инвестиционният интерес остава почти изцяло насочен към бизнес имотите, като по-малко от 10% са отговорили в полза на други сегменти.

Интересът към инвестиции в жилищни имоти е отчел известен спад в сравнение с миналата година.

Първокласни активи

По-голямата част от инвеститорите остават решени да инвестират главно в първокласни активи.

От компанията отчитат разнопосочни мнение относно това кога е точният момент за инвестиции във второстепенни имоти.

Мнозинството от тях (61%) не смятат, че второстепенните имоти представляват привлекателна инвестиция през 2011 г. , като 31% от тях не мислят, че те ще станат такива и през 2012 г.

Това е сравнително по-негативна времева нагласа относно инвестициите във второстепенни имоти в сравнение с 2010 г., когато едва 17% от инвеститорите смятаха, че подходящият момент ще настъпи след повече от две години, казват от CBRE.

Въпреки това 39% от инвеститорите всъщност смятат, че второстепенните имоти са привлекателна инвестиция тази година, главно през втората половина.

Това показва, че голяма част от инвеститорите в момента търсят възможности с по-висок риск. Този факт може донякъде да е свързан с някои очаквания, че през 2011 г. цените на второстепенните активи ще претърпят още ценови корекции, кото ще създаде още повече възможности за купувачите, търсещи стойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
fallback