fallback

По-малките градове в Китай начело на поскъпването на жилищата

Цените на новите имоти са повишили през февруари на годишна база в 68 от общо 70 града, включени в проучването на държавната статистика

10:50 | 18.03.11 г.

Жилищни сгради в Пекин. Снимка: БТА

По-малките градове в Китай поведоха ръста на жилищните цени миналия месец, след като Пекин, Шанхай и други по-големи градове въведоха локални мерки за охлаждане на жилищния пазар след новите ограничения на централното правителство, предаде Bloomberg.

Цените на новите жилища в централния град Юеян нараснаха най-силно сред 70-те града, които правителството следи, като отбелязаха ръст от 12% спрямо година по-рано, докато в западния град Ланджоу скочиха с 11%, сочат данните на държавното статистическо бюро.

Цените в столицата Пекин се повишиха с 6,8%. В Шанхай увеличението е 2,3%, по-слабо от повишенията в над 80% от включените в проучването градове. 

Китай повиши изискванията за минимална първоначална вноска при покупката на втори имот тази година. Мерките са насочени предимно срещу спекулантите, които се ориентират основно към имоти в големите градове. Шанхай и Чунцин също наложиха данъци върху жилищните имоти, а Пекин и Гуанджоу наложиха ограничения върху покупките на жилища миналия месец.

„Строгите мерки в големите градове изпратиха купувачите в по-малките”, казва Лиу Ли-Ган, икономист в Хонконг в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. „Това засили инфлационния натиск в тези градове.”

Цените на новите жилища се повишават през февруари на годишна база в почти всички включени в проучването градове с изключение на два, както беше и през януари. Едва в девет е регистрирано намаление на цените спрямо предходния месец, сочат данните. Според анализатори този брой не е достатъчен, за да докаже, че мерките на правителството оказват влияние.

В Пекин цените на новите имоти нарастват с 0,4% спрямо януари, а в Шанхай – с 0,9%. Цените на съществуващите жилища в китайската столица се повишават с 2,9% през февруари на годишна база и с 0,4 на месечна, а в Шанхай – с 2% и 0,4% съответно.

Около 74,4% от китайските домакинства са на мнение, че цените на имотите са твърде високи през първото тримесечие, според проучване на централната банка, оповестено на 16 март. Участниците в анкетата не изразяват оптимизъм за ефективността на мерките на правителството, посочиха от централната банка, без да цитират точни стойности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 10.09.22 г.
fallback