fallback

Отчитат 28% спад в новите търговски площи в Румъния

Общо 197 млн. евро са били инвестирани в търговски площи през 2010 г. в Румъния

15:32 | 16.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Инвентарът от нови търговски площи, предложен на пазара в Румъния през 2010 г., се е понижил с 28% в сравнение с 2009 г.

През изминалата година на пазара са излезли общо 194 500 кв. м нови площи, с което общият инвентар от модерни търговски площи е достигнал 2,2 млн. кв. м, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis, Inc. (CBRE).

Този инвентар е резултат от 44 традиционни търговски центъра и 46 специализирани търговски парка.

От компанията обаче казват, че динамиката на пазара е изключително разнородна в различните региони на страната. Забелязва се голямо разминаване между търсенето в Букурещ, Констанца, Тимишоара, Брашов и други по-големи градове и по-малките градове.

В тази връзка по-голямата част от търговците са насочили стратегията за разширяване на своите мрежи именно към тези по-големи градове. От проучването става ясно, че 94% от новите търговци, които стъпват на пазара, избират Букурещ като първа локация, в която да установят бизнес.

Разминаването в търсенето води и до разграничение между първокласни и второстепенни търговски имоти, като първите привличат по-голямата част от клиентите – както търговците, така и инвеститорите.

През последните няколко тримесечия първокласните наеми са останали сравнително стабилни. През последните две тримесечия наемите на първокласните площи в търговските центрове са били на средни нива от 50 евро на кв. м на месец. За търговските улици наемите в горния сегмент са били около 70 евро.

От компанията обаче подчертават, че ефективните наемни нива варират значително, дори и в търговски центрове със сходни характеристики.

По отношение на инвестициите в сегмента – всички инвестиционни сделки с търговски имоти през 2010 г. са били сключени през първите шест месеца на годината. Техният обем е достигнал 197 млн. евро, или над 60% от общите инвестиции в Румъния за 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
fallback