fallback

Цените на имотите в Париж растат най-бързо от 1991 г. насам

Цените на жилищата в Париж се повишиха с 18% през 2010 г. след спад от 4% за 2009

13:55 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Преди две години брокерът на имоти в Париж Кърстин Бакман предупреди своите клиенти, че глобалната финансова криза ще доведе до срив в цените на имотите. Миналата година те се покачиха с най-бързи темпове поне от 1991 г. насам, пише Bloomberg.

Цените на жилищата се повишиха с близо 18% през 2010 г. след спад от 4% година по-рано, сочат данни на Парижката камара на нотариусите, базирани на цени на квадратен метър. На същата база цените в Лондон се повишиха с 1%.

„Всичко, което се случи, беше малък спад“ след финансовата криза, обяснява Бакман, партньор в Paris Property Group, която миналата година консултира 25 сделки на обща стойност 40 млн. евро.

„Париж се доказа дори още повече като безопасен и стабилен инвестиционен избор.“

Френските инвеститори повишават вложенията си в имоти в Париж, избягвайки пазарите на акции и облигации в момент, в който все по-малко собственици продават имоти, а строителството не може да отговори на търсенето.

Миналата година сделките бяха с 9% по-малко в сравнение със средния брой за последните 10 години.

Данни на икономиста на правителството Жак Фриги пък сочат, че цените във френската столица се повишават с най-бързи темпове в сравнение с разполагаемите доходи на парижани от Първата световна война насам.

Стойностите на имотите в Париж, административният, финансов и политически център на Франция, загубиха всякаква връзка с останалата част от страната, пише изданието. Това е подобно на „премията“ на Лондон в сравнение с останалата част от страната и по-силния пазар на Ню Йорк в сравнение със САЩ като цяло.

Цените на имотите в Париж отчетоха ръст от 40% от 2005 г. насам, докато стойностите във Франция са отбелязали малка промяна за същия период.

Ръстът е накарал много собственици на имоти в Париж да продават своите имоти директно на пазара, избягвайки услугите на брокерите. Това е довело до голяма вариация в цените, по-голям брой пропаднали сделки и повишен брой на съдебните процеси поради несъгласия между страните.

Причината е, че индивидуалните собственици нямат цялостна информация за пазара и действията им не са ограничени юридически, както тези на брокерите, коментира Бакман.

Около половината от сделките в момента не включват брокер, в сравнение с 30% преди две години, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 03.09.22 г.
fallback