fallback

Продажбите на проблемни имоти ще растат най-бързо в Европа

Ирландия, Унгария, Германия и Великобритания ще са пазарите с най-голям ръст в предлагането на проблемни активи

11:34 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Очакваното предлагане на проблемни имоти се очаква да се повиши по-бързо в Европа, отколкото в която и да било друга част в света през първото тримесечие на 2011 г.

Ирландия, Унгария, Германия и Великобритания ще бъдат пазарите с най-голям ръст на проблемните имоти за продан, се казва в проучване за последното тримесечие на 2010 г. на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Според проучването на пазара се забелязва лек спад в броя на специализираните фондове, които се интересуват от проблемни имоти и като цяло повишение на този вид активи, които излизат на пазара.

Тази тенденция изглежда ще продължи и през първото тримесечие на 2011 г., като професионалисти от сектора на имоти от 64% от страните, включени в проучването, очакват ръст на проблемните имоти за периода.

През последното тримесечие на 2010 г. брокерите в 15 страни отчетоха повишени обеми проблемни имоти в сравнение с 13 през предходното тримесечие. Най-отчетлив ръст бе регистриран в Австралия и Германия.

Прогнозите за началото на 2011 г. са, че обявените за продан проблемни имоти ще растат по-бързо в 40% от пазарите в проучването.

Най-голям спад в инвеститорския интерес през четвъртото тримесечие на 2010 г. бе отчетен в Украйна. Интересът нарасна най-много в Ирландия, ОАЕ и Испания.

“Перспективите за повече проблемни имоти на пазарите на недвижими имоти, които все още се намират под огромен натиск, неминуемо ще утежни свиването на цените”, коментира Саймън Ръбинсън, старши икономист в RICS.

„Въпреки това в онези части на света, в които бизнес имотите се радват на по-голямо възстановяване, перспективите за повече проблемни активи ще имат само ограничен ефект“, добавя той, като казва, че спад в предлагането се очаква в Бразилия, Русия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:03 | 14.09.22 г.
fallback