fallback

Американците уверени във възстановяването на пазара на имоти

За 86% от американците имотите са добра инвестиция въпреки пазарната волатилност през последните няколко години

18:18 | 11.03.11 г.

По-голямата част от потенциалните купувачи и продавачи на имоти в САЩ – 68%, вярват, че пазарът на имоти и жилищните цени ще се възстановят през следващите една-две години, сочи проучване на Prudential Real Estate, цитирано от Business Wire. Този дял надвишава 47-те процента, които очакваха ръст на жилищните цени в подобно проучване, проведено през април миналата година.

Освен това, 86% от американците вярват, че имотите са добра инвестиция въпреки пазарната волатилност през последните няколко години.

За тези, които обмислят покупката на нов имот, основните възпиращи фактори за сключване на сделка, са несигурност относно успешната продажба на наличен имот (77%), притеснения дали ще получат добра цена за имота (67%) и емоции (58%). От хората, които са продали жилища през миналата година, 78% посочват, че са доволни от реализираната сделка въпреки спада на пазара.

Проучването разкрива колко е важно да се определи правилната цена на имота в днешните условия на пазара – 74% от купувачите са на мнение, че много жилища биха отговорили на изискванията им и цената е основният фактор, който влияе върху вземането на решение, докато 26% са готови да платят повече за дом, който отговаря на конкретните им нужди.

Продавачите обаче са разединени относно правилното ценообразуване – докато 53% искат да определят пазарна цена или малко под нея, за да привлекат повече купувачи, 47% искат да поставят малко по-висока от пазара цена с надеждата да намерят купувач, който ще е склонен да плати повече.

Проучването обхваща 1 253 американци на възраст от 25 до 64 години и е проведено в края на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:33 | 10.09.22 г.
fallback