fallback

Компания със замразен проект за мол в София подновява покупки и проекти в ЦИЕ

Atrium ще придобие мол за 170 млн. евро и ще изгради друг в Полша

15:57 | 11.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Компанията за развитие на търговски центрове Atrium European Real Estate Ltd. e в процес на преговори за придобиването на два имота в региона, като смята да финализира сделките до края на годината, пише Bloomberg, цитирайки изпълнителния директор на компанията Рейчъл Лавин.

Atrium, която у нас има проект за мол в столичния квартал "Малинова долина", има възможност да заеме достатъчно средства, за да финансира предстоящите сделки, преди да се наложи да привлича нов капитал, пише изданието.

По думите на Лавин компанията би могла да си осигури финансиране за 700 до 800 млн. евро.

Компанията, която е контролирана от израелската група за имоти Gazit Globe Ltd. и Citigroup Inc., е листната във Виена и Амстердам. 

Тя започва да възобновява сделките с имоти и развитието на замразените проекти в региона. Компанията притежава активи на стойност 1,6 млрд. евро, повечето от тях търговски центрове в Полша, Русия и Чехия.

Atrium отчете нетна печалба от 112 млн. евро за 2010 г., в сравнение със загуба от 438 млн. евро година по-рано. Стойността на имотите в портфолиото й се покачи с 31 млн. евро миналата година, след отписвания за близо 500 млн. евро през 2009 г.

През декември компанията се споразумя да придобие търговския център Promenada във Варшава за 170 млн. евро, а днес обяви, че смята да изгради мол с площ от 70 хил. кв. м в Люблин в централна Полша.

Нови придобивания

„Новите проекти и модернизацията (на съществуващи) са ключови за нашия растеж и през цялото време търсим придобивания“, казва Лавин.

Стойността на земята в портфолиото на Atrium и обемът от проекти в процес на развитие бяха 641 млн. евро към края на миналата година, като над една трета от тях са в Турция.

По думите на Лавин в момента компанията използва заемно кредитиране за отделни проекти, вместо да привлича капитал от името на цялата компания чрез издаване на облигации. Финансирането на база проект е все още значително по-евтино, казва тя.

У нас Atrium развива дейност чрез своето дъщерно дружество Форум София АД, което притежава терен от 131 хил. кв. м в "Малинова долина" в София. Върху парцела компанията смяташе да изгради търговски център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
fallback