fallback

1,2 млрд. евро инвестирани в търговски площи в ЦИЕ в началото на 2011

Ръстът в инвестиционната активност в региона, започнал в края на 2010 г., ще продължи и през 2011 г., смятат експерти

11:30 | 11.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестициите в търговски площи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) достигнаха 1,2 млрд. евро през първите два месеца на годината, сочи доклад на CB Richard Ellis, Inc (CBRE).

Ръстът е бил повлиян от мащабна сделка за придобиване на портфолиото на Europolis в региона от страна на австрийската CA Immo. Сделката беше обявена още през 2010 г., но бе финализирана в началото на 2011 г.

Наред с нея обаче ликвидността на все повече пазари в региона се подобрява. След дълъг период на затишие инвестиционната активност извън по-установените пазари в Централна Европа започва да се завръща, се казва в доклада.

Към края на 2010 г. редица пазари в Югоизточна Европа отчетоха повишение на инвестициите, като тази тенденция продължи и през 2011 г.

Хърватска, България и Румъния регистрираха сделки от страна на инвестиционни инвеститори.

Докладът дава пример с покупката за 20 млн. евро на Retail Park Plovdiv от страна на фонда Europa Capital LLP, собственост на Rockefeller Group, която бе обявена миналия месец.

От компанията смятат, че през 2011 г. инвестиционната активност вероятно ще отчете още повишения. Вълна от разпродажби от страна на германските инвестиционни фондове от отворен тип в региона не се очаква, поради високата счетоводна стойност на имотите.

Някои единични продажби може да имат значителен ефект върху резултатите на по-малките пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:11 | 20.08.22 г.
fallback