fallback

Липсата на финансиране и лихвите са основни пречки за ръста на пазара на имоти

Това е в рязък контраст с миналогодишните резултати, когато слабите наемни пазари и опасността от двойно дъно бяха най-големите опасения за инвеститорите

10:27 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Липсата на дългово финансиране, ефектът от растящите лихвени нива и инфлацията са най-съществените ограничения за възстановяването на пазара на имоти в Европа през 2011 г., смятат инвеститори.

Това е значителен обрат в сравнение с миналата година, когато рисковете, свързани с търсенето на наемните пазари, бяха считани за най-голямата заплаха, а един от всеки трима инвеститори считаше вероятността за „двойно дъно“ за най-голямо свое опасение.

Тези резултати са част от анкета, проведена от CB Richard Ellis (CBRE) сред 350 инвеститори в имоти в Европа.

Общо 20% от анкетираните посочват всеки един от факторите ограничено дългово финансиране, ръст на лихвите и опасност от инфлацията като най-голяма заплаха за стартиралото възстановяване на пазара тази година.

Тези резултати отразяват недостатъчното финансиране, налично на пазара, както и резкия ръст на лихвите от рекордно ниски нива на някои пазари.

Така например доходността от 10-годишните държавни облигации в Германия се повиши до 3,15% от 2,15% миналия август. Това повишава стойността на капитала, с който се финансират банките и съответно лихвите, на онези кредитори, които все още отпускат финансиране за пазара на имоти.

Настоящите опасения са в рязък контраст с тези от миналата година – слабият наемен пазар и опасността от двойно дъно. Тези опасения и сега не са изчезнали напълно, но са значително по-слаби, като само 29% от инвеститорите сега цитират тези два фактора като своите най-големи опасения.

„Имотите често се смятат за защита срещу инфлацията, но това е в сила само до определена степен и зависи от източника и естеството на инфлационния натиск”, казва Питър Деймсик, старши икономист в CBRE за Европа, Близкия Изток и Африка.

„Индексацията (която е норма в Европа) предоставя краткосрочна защита срещу инфлацията, но това би помогнало единствено ако и наемите на имота също се повишават успоредно с инфлацията в дългосрочен план, което изисква известна сила и на търсенето в наемния пазар.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
fallback