fallback

Професионалистите от пазара на имоти очакват по-добра година за сектора

Средната заплата в сектора в Европа през 2010 г. е била 64 хил. паунда на година при мъжете и 44 хил. паунда при жените

11:38 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Лицензираните оценители на имоти на възраст между 25 и 30 години, работещи в областта на управлението на имоти, на фондове за имоти или финансиране в сектора във Великобритания, са най-добре платени сред специалистите в сектора в Европа, сочи проучване.

В същото време обаче тази група от професионалисти е най-песимистично настроена за бъдещето на пазара през следващите 12 месеца, се казва в анализа, изготвен съвместно от Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS) и Macdonald & Company.

Като цяло проучването показва, че в индустрията в Европа се наблюдава лек ръст в заетостта и понижение в загубите на работни места – до 9% от 13% миналата година. Това е признак на подобрението на пазара от ниските нива през 2009 и 2010 г.

Според анализа професионалистите в сектора поставят на първо място своето кариерно развитие пред заплатата. Те са готови да останат на същото работно място, ако позицията им е интересна, вместо да търсят по-високо възнаграждение другаде, казват от RICS.

Въпреки че доверието в сектора е нараснало, средният размер на ръста на заплащането е отчел лек спад – до 11% в сравнение с 11,2% година по-рано.

Около 32% от анкетираните казват, че възнаграждението им през последните 12 месеца е било повишено, като едва 8% отчитат понижение.

Лилиан ван Ковенбърг, управляващ директор на RICS за Европа, коментира, че „това е определено добра новина, предвид 14% с понижено възнаграждение миналата година. “

Повечето професионалисти от пазара на имоти в Европа са положително настроени за своята професия в бъдеще и гледат на икономическото възстановяване в Европа с повече оптимизъм в сравнение с миналата година. По-голямата част от тях очакват, че активността в сектора ще се повиши през следващите 12 месеца.

Въпреки това мненията се различават значително в различните региони. Общо 54% от професионалистите в континентална Европа вярват, че икономическата активност ще се повиши, в сравнение с 44% в Близкия Изток и едва 28% във Великобритания.

Наред с това нивото на удовлетвореност от работата е най-ниско в Европа, където само 62% от анкетираните казват, че са донякъде или много доволни от работата си.

Средната заплата в сектора в Европа през 2010 г. е била 63 734 паунда на година при мъжете, в сравнение с 44 448 паунда при жените.

Въпреки сравнителната неудовлетвореност само 44% смятат да сменят работата си през 2011 г.

Най-голям ръст в заплащането отчита Азия и най-вече Китай, където средната заплата в сектора е нараснала до 59 664 паунда от 48 937 паунда на година, като почти половината от специалистите са получили повишение в заплащането.

Бонусите в Азия също са нараснали и близо две трети от анкетираните са получили премия от средно 18 698 паунда за 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 23.08.22 г.
fallback