fallback

Отчитат „крехко“ възстановяване в жилищния сектор в Европа

Пълното възстановяване зависи от ипотечното финансиране, ръста на строителството и продажбите в Европа, смятат специалисти

11:33 | 02.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето жилищни пазари в Европа отчитат възстановяване, но несигурността в региона продължава, водейки до значителни разлики в представянето на различните региони, сочи проучване на Кралския институт на лицензираните оценители на имоти (RICS).

Въпреки че през 2010 г. някои пазари на жилищни имоти като Белгия, Франция, Германия и скандинавските страни отчетоха ценови ръстове, други пазари като Ирландия, Унгария и Кипър все още преминаваха през периоди на значителни трудности. Цените регистрираха леки спадове и във Великобритания, Холандия, Полша и Италия.

Спадовете в Испания, Гърция и Португалия бяха доста умерени въпреки техните значителни икономически проблеми, а балтийските пазари се подобряват все повече, смятат от RICS.

Въпреки че повечето пазари в Европа излизат от кризата, проучването сочи, че бъдещето на европейския пазар остава несигурно, като пълното възстановяване ще зависи от много на брой и различни по вид фактори.

За разлика от предишни пазарни ръстове, този път възстановяването е водено от ценови повишения, докато други пазарни индикатори като жилищно строителство и продажби, с малки изключения, са все още на ниски нива в целия континент.

Също така пазарът в много страни продължава да страда от значителни ипотечни ограничения. Въпреки че ипотечните лихви през 2010 г. останаха сравнително ниски, пазарите вероятно ще бъде чувствителни към каквито и да било повишения в лихвите.

„Пълно възстановяване няма да настъпи, докато пазарите не са напълно действащи отново: с достатъчно ипотечно финансиране, съживено жилищно строителство и значителен обем от продажби във всички сектори“, коментира авторът на проучването проф. Майкъл Бол.

„Жилищният сектор в Европа обаче далеч не следва дългосрочния застой, през който преминава този в САЩ.“  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:45 | 05.09.22 г.
fallback