fallback

Експерт: В испанския бум започна строителството на 2,3 млн. излишни жилища

До огромния излишък се стига, след като се извадят реализираните продажби от началното строителство от 2004 г. насам

09:57 | 02.03.11 г.

В годините на бума в Испания е започнато строителството на 2,3 млн. излишни жилища, които тепърва трябва да намерят купувач, сочат изчисления на експерта Рикардо Вергес в статия за испанското строително списание Observatorio Inmobiliario.

Вергес, който навремето е бил съветник на испанското жилищно министерство относно статистиката за пазара, изчислява разликата между началното жилищно строителство и продажбите в годините на бума, за да стигне до стойността на непродадените нови имоти, включително жилищата, които още са в процес на строителство или в замразени проекти.

Като извади регистрираните продажби след първото тримесечие на 2004 г. (2,45 млн.) от започнатите строежи от третото тримесечие на същата година (4,77 млн.), Вергес стига до стойността от 2,3 млн. нови строежа, които тепърва ще търсят купувачите си.

Вергес коментира също, че Испания трябва да обвинява само себе си заради това, че е взела твърде много заеми, за да строи твърде много, създавайки проблеми с платежоспособноста и ликвидността в банковия сектор, пише Spanish Property Insight.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
fallback