fallback

Традиционните кредитори бягат от пазара на имоти

Едва 69 кредитори са останали, които все още отпускат финансиране за пазара на имоти във Великобритания, сочи доклад

10:53 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Повече от една трета от кредиторите, които някога подкрепяха пазара на имоти във Великобритания, са напуснали пазара след кризата, допринасяйки за все по-тежкия дефицит на кредитно финансиране в сектора.

В момента във Великобритания има 107 големи кредитори, които имат портфолио с кредити към пазара на бизнес имоти, сочи нов доклад. От тях обаче само 69 са все още активни, а останалите са се оттеглили в периода след 2007 г.

В момента кредитирането към сектора е доминирано от германски кредитори, докато традиционните британски кредитори имат по-голям дял от пазара в регионалните градове.

Ситуацията ще се утежни още повече догодина, когато новите разпоредби според споразумението за капиталова адекватност Базел III ще изискват от банките да предоставят по-големи капитали срещу кредитите. Наред с това настъпва матуритетът и на голям обем от кредити, сочи доклад на консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

От компанията очакват, че кредитният ресурс от страна на почти всички видове кредитори ще стане още по-ограничен и значително по-скъп през 2011 г. Досега вече се покачи значително цената на дългосрочния кредитен ресурс, предвид очакванията за ръстове на лихвените нива.

Дори от 69-те кредитори, които все още развиват дейност на Острова, голям брой кредитират много предпазливо и повечето използват изключително консервативни критерии за оценка на възможностите.

„Има много кредитори, които имат интерес за кредитиране, но те са много селективни...“, коментира Натал Джостра, директор Дългови пазари в Европа в компанията.

“Сега няма нито една банка, която е склонна да предложи всички видове кредити.”

За сметка на това обаче застрахователният сектор се готви за по-голямо участие в сектора на кредитиране на пазара на имоти. От CBRE прогнозиран структурна промяна веднага след като нетрадиционните кредитори стъпят на пазара, като застрахователните компании вероятно ще имат най-голяма роля и ще заемат най-бързо най-голям пазарен дял.

“Появата на нови кредитори е окуражителна, но също така носи и усложнения, тъй като кредитополучателите ще трябва да установят нови отношения, след като някои европейски и британски банки на практика се оттеглиха от ново кредитиране, поне засега”, казва Джостра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
fallback