fallback

Офис пазарът у нас очаква по-добра година от 2010

Общо 35% от площите в момента са незаети, но намаляват; до 2012 г. може да се очаква 10-15% ръст в наемите, смятат от King Sturge

16:08 | 28.02.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Въпреки че все още се характеризира с голям дял на незаетост и растящо предлагане, през последните месеци се забелязва „видимо подобрение“ на пазара на офис площи в страната, сочи нов доклад.

Въпреки че не е правилно да се твърди, че финансовата криза е единственият фактор, засегнал пазара, без съмнение тя се отрази негативно на плановете за разширение на бизнеса в България. Това, заедно с прекомерното развитие в сектора на офис площите, доведе до безпрецедентния дял на незаетост на пазара, се казва в доклад на King Sturge, предоставен на Investor.bg.

От компанията обаче смятат, че има данни, които показват, че 2011 г. ще бъде по-добра година за пазара, въпреки че това няма да доведе непременно до ръст в наемните нива, а по-скоро до период на стабилизация.

Специално в столицата от българския офис на King Sturge изчисляват, че инвентарът от офис площи към момента е 1,2 млн. кв. м. От тях 750 хил. кв. м могат да бъдат класифицирани като модерни площи, изградени през последните пет години.

Общият инвентар, заплануван за завършване през 2011 г., е 73 хил. кв. м, което се доближава в значително по-голяма степен до настоящите темпове на усвояване.

Това определено е положителна новина за пазара и ще спомогне за понижаване на настоящите нива на незаетост, казват от компанията.

Усвояване и наеми

Първата половина на 2010 г. бе по-добра в сравнение с 2009 г., като през първите шест месеца на 2010 г. бяха отдадени общо 51 500 кв. м. Положителното развитие продължи и през вторите шест месеца със сделки за 58 хил. кв. м.

Това обаче е определено по-малко в сравнение с предлагането, което е основната причина за дела на незаетите площи.

Това доведе до агресивна ценова конкуренция при предприемачите, като офертните наеми се понижиха с близо 30% през последните 18 месеца.

Въпреки изброените фактори наемите се дължат и на прекалено високите офертни нива на пазара от годините преди бума, някои от които са рядко срещани дори и в по-установените пазари в Централна Европа.

От компанията смятат, че в близко бъдеще настоящите наеми ще останат на същите нива, а част от празните офис сгради ще започнат да привличат наематели.

От компанията смятат, че към настоящия момент незаетите площи са около 35%. През 2011 г. обаче се очаква този дял да започне бавно да се понижава с постепенно забавяне на динамиката на развитие на нови площи и запълване на настоящите сгради, които се предлагат на пазара.

Финансирането на нови проекти също остава ограничено, което означава, че през следващите 12 до 18 месеца ще има значително по-малко предлагане на нови проекти.

От компанията смятат, че пазарът вече е достигнал дъното и въпреки че е трудно да се дават прогнози за бъдещото движение на наемите, има фактори, които позволяват да се очаква, че след 2012 г. те ще започнат да се покачват. Макар че едва ли наемите ще достигнат нивата отпреди 2009 г., от King Sturge смятат, че може да се очаква ръст от 10-15% от сегашните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:25 | 13.09.22 г.
fallback